El procés d'estabilització dels interins ha afectat la contractació d'arquitectes per fer informes de llicències d'obres a Sant Cugat

El tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà assegura que actualment tarden 14 mesos en entregar el primer informe quan hi ha una petició

Imatge d'arxiu d'un edifici en obres / Foto: ACN cedida per COAATT

Política

Publicat el 27/oct/22 per Anna González / Albert Solé

L'Ajuntament triga una mitjana de 14 mesos per a la concessió d'una llicència d'obra major. Així ho ha confirmat el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, en una entrevista a Cugat Mèdia, a la qual ha explicat que aquest retard afecta només al 20% del total de peticions de llicències d'obres que entren al consistori. El retard va arribar a ser molt més gran per culpa de la falta d'arquitectes, i un cop el govern municipal va posar en marxa un pla de contractar-se 12, han topat amb la negativa de molts d'ells per culpa del procés d'estabilització d'interins a l'administració pública.

Oriol Cisteró, assessor de Desenvolupament Urbà i Habitatge, ha explicat durant la tertúlia 'El Gall del Monestir' que quan van aconseguir crear la borsa d'arquitectes per poder contractar, uns 80 van rebutjar venir a Sant Cugat perquè havien començat el procés d'estabilització als seus ajuntaments i no volien perdre la plaça.

Per la seva banda, Duch ha concretat que quan van arribar al govern el termini ja era d'un any, a conseqüència de "la precarietat laboral" dels tècnics responsables, amb contractes temporals que s'acabaven. Cisteró ha afegit que els retards es van començar a acumular el 2016, i el 2019 havien arribat a 12 mesos amb sis arquitectes al departament de llicències, "i el desembre de 2020 només en quedaven dos", i el retard es va anar ampliant. I és aquí on l'equip de govern ha aplicat el seu pla de xoc per reduir els terminis en la concessió d'obres majors amb la contractació de més personal.

"Ha costat molt moure la maquinària i avui en dia ja estem en condicions de recuperar aquests terminis", ha afirmat Duch.

Cisteró també ha volgut precisar que la dada actual dels 14 mesos és el temps que estan tardant a fer el primer informe, però com que molts s'han de modificar perquè hi ha errors -"perquè el planejament de Sant Cugat és molt complicat"-, hi ha casos en què la concessió final d'una llicència s'allarga encara molt més.

Segons una enquesta realitzada pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya en 2021, Sant Cugat és el municipi amb un major temps d'espera entre la presentació d'una llicència d'obra i la seva concessió. La mitjana catalana se situa, segons aquesta mateixa enquesta, als 7,4 mesos. De fet, el retard a Sant Cugat va provocar la creació d'una plataforma d'afectats que quantificava entre els 18 i els 24 mesos el temps d'espera.

"El missatge que m'agradaria transmetre és d'optimisme, estem reduint terminis, tot i que soc conscient d'on estem", ha assegurat Duch, qui espera tenir resolt el problema "ben aviat".




DECLARACIONS

Oriol Cisteró

Tot la gent que estava d'interí en un altre ajuntament i s'havia presentat a les nostres borses, de cop han decidir quedar-se on estan perquè hi ha una estabilització. I ens vam trobar que de 80 inscrits a la borsa, cap volia venir. I vam haver d'anar a un segon procediment per anar a buscar més gent.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Francesc Duch

Veníem dels 12 mesos quan vam entrar. Ens vam trobar amb una situació de precarietat laboral amb molts contractes que s'estaven acabant, no hi havia borsa d'arquitectes i dificultats en la contractació de personal. Estem ja en condicions de recuperar aquests terminis.

Your browser doesn’t support HTML5 audio