Lourdes Llorente: 'Apostem per una empresa pública local per a l'aigua'

La tinenta d'alcaldia ha explicat que la municipalització del servei de grua està a punt i ha abordat la situació dels contractes de l'Ajuntament


  • Comparteix:

L'Ajuntament posa sobre la taula l'opció de crear una empresa pública municipal per al servei d'abastament d'aigua. En una entrevista a Cugat Mèdia, la tinenta d'alcaldia de Bon Govern, Transparència i Participació, Lourdes Llorente, ha explicat que davant que la previsió que una empresa pública metropolitana trigui en formalitzar-se i la situació del contracte actual amb Sorea -que finalitza en els propers mesos-, l'Ajuntament està estudiant poder tenir una empresa pròpia que garanteixi la municipalització del servei en conveni amb l'AMB, que és qui té la competència. Llorente també ha abordat la situació de la contractació de serveis a l'Ajuntament, després de la investigació de Fiscalia, i la implicació del consistori en el 'Cas 3%'.

Llorente ha defensat que aquesta municipalització del servei de gestió de l'aigua és la millor opció per a Sant Cugat i així ho avalen diversos estudis, tot i que reconeix que ara per ara el procés està bloquejat. L'entrebanc és que encara no s'ha donat solució a la sentència que atorga la competència a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), deixant en una situació complicada aquells municipis que tenen intenció de municipalitzar el servei o que tenen els contractes a punt de caducar o ja fora de terminis.

Sant Cugat, però, no vol esperar, ni haver de licitar de nou el contracte, i està estudiant poder crear aquesta empresa municipal que es faci càrrec del servei d'abastament d'aigua, que quedaria municipalitzat.

No és l'únic servei que l'equip de govern vol municipalitzar. Llorente ha avançat que el servei de grua es gestionarà internament abans d'acabar el mandat. Ja s'han completat tots els estudis i informes, i el servei està a l'espera de la "decisió política". L'altre que està sota estudi és el servei de neteja dels edificis municipals. Tot i que s'està treballant la licitació, l'equip de govern també ha iniciat en paral·lel els tràmits per valorar la municipalització d'un servei que presten principalment dones.

Investigació Oficina Antifrau de Catalunya
Precisament, aquests dos contractes van ser objecte de la investigació de la Fiscalia, que finalment la va arxivar en no veure infraccions penals en aquells contractes i factures que no s'ajustaven als procediments requerits. Tot i així, la documentació s'ha remès a l'Oficina Antifrau de Catalunya per supervisar si "les pràctiques irregulars han estat ja definitivament desterrades del consistori" o si cal adoptar alguna mesura o recomanació addicionals, segons va concretar en el seu moment la mateixa Fiscalia. Entre els expedients que en el seu moment es van aportar a Fiscalia s'hi inclouen també el d'assistència domiciliària i el Teatre-Auditori, entre d'altres.

En aquest sentit, Llorente ha recordat que s'ha reforçat l'àrea municipal de contractació i s'ha posat en marxa un pla d'acció per regularitzar aquells contractes que no comptaven amb el procediment marcat per la llei. "Estem començant veure els fruits", ha afirmat la tinenta d'alcaldia.

'Cas 3%'
Llorente també ha comentat la personació com a acusació de l'Ajuntament de Sant Cugat en el 'Cas 3%', que ha de jutjar l'Audiència Nacional. La tinenta d'alcaldia ha defensat la implicació del consistori en el procediment com a mesura per "saber la veritat" i poder tenir accés a la informació del cas.

Transparència i Participació
La tinenta d'alcaldia de Bon Govern, Transparència i Participació ha admès que no se sent del tot satisfeta amb el treball fet en matèria de transparència i que queda molta feina per fer. Tot i així, ha recordat que el consistori ha rebut els mateixos premis en aquest àmbit que mandats anteriors, però que s'han posat "el llistó més alt".

En aquest sentit, Llorente creu que fa falta més temps i recursos humans, i és per això que estan treballant per implicar en aquesta feina d'accés a la informació totes les àrees del consistori.

Pel que fa a la participació, Llorente sí creu que s'ha avançat i que també es podrà veure en decisions futures com l'ús per a Torre Negra o el desenvolupament de Ca n'Ametller. Projectes de futur als quals Llorente s'ha mostrat partidària d'incorporar també l'oposició per arribar a amplis consensos.

La tinenta d'alcaldia ha posat com a exemple l'acord assolit entre tots els grups municipals per poder canviar el Reglament Orgànic Municipal (ROM) i facilitar el televot o la delegació de vot a aquells regidors que estan amb permisos de maternitat o paternitat.




Lourdes Llorente

El més ràpid seria crear una empresa pública i prestar el servei des de l'Ajuntament. Si hi ha una aposta ferma, amb un conveni amb l'AMB es podria fer.

Lourdes Llorente

Acaben d'arribar els diferents informes i falta molt poc per poder decidir si es fa una empresa pública, Promusa o el mateix informe. És prendre la decisió política.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.