Els grups municipals lamenten el nou entrebanc per a la construcció de La Mirada i confien que la licitació es pugui tancar aviat

Els cinc grups del ple coincideixen a assenyalar que la situació és generalitzada arreu de Catalunya arran de l'encariment de matèries primeres


Temes relacionats

La Mirada: una cursa d'obstacles (28/gen/22)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu dels mòduls de La Mirada / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu dels mòduls de La Mirada / Foto: Cugat Mèdia

Els grups municipals del ple de Sant Cugat s'alinien a l'hora de lamentar que la licitació per a la construcció del nou edifici de l'escola de La Mirada hagi quedat deserta. El motiu ha estat que el pressupost assignat ha quedat desfasat amb relació als preus actuals i l'augment del cost de les matèries primeres. A la tertúlia política de Cugat Mèdia, els representants de Junts per Sant Cugat, ERC-MES, PSC, Cs i CUP-PC han coincidit a assenyalar que aquesta és una situació generalitzada arreu de Catalunya, amb prop de 200 licitacions públiques desertes, i també a l'Estat espanyol, on la xifra s'enfila al mig miler.

Per al regidor de Junts Joan Puigdomènech ara caldria "fer un tanteig de fins a quin punt són raonables els punts de sortida" de la licitació. En tot cas, és conscient que s'ha de revaloritzar el projecte i "necessàriament hi haurà d'haver una contribució més gran" per part del consistori. Amb tot, Puigdomènech ha avançat que el seu grup donarà suport a l'executiu municipal quan la modificació passi pel ple.

Ara els serveis tècnics de l'Ajuntament estan discernint a quant ascendeix el pressupost. Depenent de l'import, s'haurà de portar a terme una modificació del projecte executiu (en cas que la diferència amb l'import aprovat inicialment sigui inferior al 20% del total de l'obra) o a una revisió del projecte (en cas que l'import final superi el 20%). El coordinador d'ERC-MES, Francesc Osan, és "optimista" davant d'aquesta situació i apunta que amb les primeres estimacions dels tècnics "el cost no superarà el 20% i podem anar a una adjudicació ràpida".

Per part del PSC ha intervingut el secretari de política municipal dels socialistes, Francesc Aguilà, que ha subratllat que el problema que s'ha detectat amb aquest projecte està "generalitzat" arran de l'increment dels preus dels materials. "És una situació problemàtica i que provoca incertesa en la comunicat educativa; no ens agrada, però cal entomar-la", ha reflexionat. Així, confia en el treball dels serveis tècnics de Sant Cugat "per trobar una solució el més aviat possible" i posar fil a l'agulla a una iniciava per la qual, ha explicat, "el govern continua apostant fermament".

El portaveu de Cs, Aldo Ciprian, ha coincidit amb les reflexions dels altres tertulians i ha posat sobre la taula possibles solucions per agilitzar els tràmits: "Crec que no haríem de ser nosaltres qui estiméssim aquesta variació de preus". El representant del grup taronja aposta perquè siguin les mateixes empreses que aspiren a guanyar la licitació les que estimin el cost de cada bloc. Es tracta d'una possibilitat que el regidor de Junts Joan Puigdomènech ha rebutjat perquè "una licitació a l'alça pot ser perjudicial per a l'admininistració". En tot cas, Ciprian creu que el projecte no s'ha de modificar.

Ha tancat el torn d'intervencions el regidor de la CUP-PC Marco Simarro, que reconeix que la situació "és un entrebanc més" que s'ha de "resoldre el més aviat possible". Per al cupaire, tot plegat és una mostra que "vivim en un món globalitzat" que comparteix cadenes de producció i recursos: "Això no només afecta a Sant Cugat". De fet, Simarro ha apuntat que també afecta altres projectes de ciutat, com la instal·lació de jocs infantils als parc. "Veiem com els terminis s'endarrereixen perquè les empreses no s'abasteixen de materials", ha puntualitzat.

Aquest contratemps amb la licitació endarrereix de nou el calendari, que preveia poder tenir l'edifici durant el primer trimestre del 2024.










Joan Puigdomènech

S'haurà de tornar a revaloritzar en funció dels preus dels materials de construcció el preu de sortida d'aquestes licitacions. Haurà d'haver-hi una contribució més gran.

Francesc Osan

Sóc optimista perquè els tècnics de l'equip redactor del projecte està analitzant els preus del projecte i els preus reals. En poc temps tindrem l'informe.

Francesc Aguilà

És una situació problemàtica i que genera incertesa en la comunitat educativa. Cal entomar-ho.

Aldo Ciprian

El que faria és permetre ofertes a l'alça. Que les mateixes empreses puguin estimar els preus dels blocs.

Marco Simarro

Vivim en un món globalitzat i venim d'una pandèmia que ha trasbalsat les cadenes de producció, i vivim una crisi de recursos. Això no només afecta aquesta licitació, sinó tots els municipis.



  • Comparteix:

COMENTARIS

Proposo que es deixin de donar les subvencions a escoles que segreguen per sexe (25-30M€/any) així podran pagar els increments de matèria primera…ah, també que deixin de patrullar al voltant d’aquestes escoles a l’hora de sortida i també ho facin per les públiques i concertades de “2ª”

Daniel RT. Enviat el 16/feb/22


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.