El debat sobre el model d'escola i la llengua catalana arriba al ple de Sant Cugat

Junts per Sant Cugat també presenta una moció per combatre la bretxa digital


  • Comparteix:

Imatge d'una pancarta a favor de la immersió lingüística davant l'escola Turó del Drac de Canet de Mar / Foto: ACN

Imatge d'una pancarta a favor de la immersió lingüística davant l'escola Turó del Drac de Canet de Mar / Foto: ACN

El debat sobre el model d'escola a Catalunya i la llengua catalana a les aules arriba al ple municipal, que se celebra el 23 de desembre. Junts per Sant Cugat i la CUP-PC presenten una moció que rebutja la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga una escola de Canet de Mar a impartir el 25% de les classes en castellà. La portaveu de Junts, Carmela Fortuny, ha posat sobre la taula la importància que hi hagi el 'màxim acord entre agents econòmics, polítics i socials' per defensar la llengua.

La moció, ha explicat Fortuny, busca "el consens de com a mínim els tres partits independentistes" amb representació el ple. La portaveu de Junts ha explicat que el text es va treballar juntament amb ERC-MES i la CUP-PC, però els republicans finalment han optat per no ser grup proposant.

El text insta l'Ajuntament a "rebutjar tot atac que posi en perill la immersió lingüística a Catalunya" i defensa "el foment, la protecció i l’impuls de la llengua catalana al conjunt de la societat i, concretament, la preservació del català com a llengua vehicular del sistema educatiu" del país. De fet, la moció veu l'escola catalana "com a eina clau per a la cohesió social, la igualtat d’oportunitats i la qualitat educativa. També demana a les administracions públiques que impulsin "iniciatives en tots els àmbits per revertir la tendència actual a la baixa del català".

Contra l'exclusió digital

Junts també presenta un text per combatre la bretxa digital. La moció pretén impulsar "un pacte local per a la millora de l'accés, l'ús i l'aprofitament digital que eviti l'escletxa digital" i insta l'Ajuntament afer "una diagnosi" sobre aquesta situació a la ciutat. La regidora de Junts Sandra Casat ha reconegut l'esforç per part de l'executiu per mitigar aquesta realitat a l'escola, empreses i a altres sectors, però aposta per anar més enllà, amb una gran campanya informativa.

El text també proposa la creació de "punts on les persones que no puguin o no vulguin digitalitzar-se puguin informar-se de les diferents campanyes municipals". Per assolir tot plegat, Junts veu clau que aquests recursos es mantinguin "de forma permanent, és a dir, com un servei públic més".


Carmela Fortuny

Un rebuig a tot atac que posi en perill la immersió lingüística. Manifestem la nostra voluntat de foment de la llengua catalana. Demanem a la Generalitat que garanteixi aquest model d'èxit.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.