La moció de Junts sobre la repressió de l'Estat a Catalunya encén el debat al ple

Després de tots els parlaments i rèpliques, la moció ha estat parcialment aprovada


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de la Marxa per la Llibertat / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu de la Marxa per la Llibertat / Foto: Cugat Mèdia

La moció de Junts per Sant Cugat sobre la repressió de l'Estat a Catalunya ha obert un intens debat que s'ha allargat prop d'una hora. Finalment, s'han aprovat cinc dels nou punts de la moció, un d'ells amb l'esmena proposada per ERC-MES. EL PSC, Ciutadans i la regidora no adscrita Munia Fernández-Jordán, han votat en contra de tota la moció.

ESCOLTA-HO


CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

Així, el ple s'ha compromès a promoure la defensa de la democràcia, el dret a l'autodeterminació i l'amnistia dels represaliats; a proclamar que el mandat de l'U d'Octubre segueix legítimament vigent; a expressar el suport de l'Ajuntament a totes les persones represaliades; a instar les institucions catalanes a defensar activament les persones que pateixen la repressió i l'espoli per part de les instàncies estatals i, finalment, a animar les persones que estan desenvolupant accions davant la justícia europea a prosseguir amb la seva lluita.

A la presentació de la moció, el regidor de Junts Carles Brugarolas ha assegurat que aquesta s'havia redactat buscant el consens de les forces independentistes, i s'ha mostrat esperançat a arribar a un acord "per poder emetre com a Ajuntament el missatge que mereix el nostre municipi", ha dit.

La regidora d'ERC-MES Gemma Aristoy ha lamentat que amb aquest tipus de mocions "sembla que Junts vulgui posar a prova el nostre grau d'independentisme" i ha procedit a citar les set esmenes que proposa el seu grup municipal, entre les quals hi ha la supressió total dels punts 4, per ja estar en tràmit al Parlament, segons ha dit, i el punt 6, referent a instar les institucions catalanes "a superar l'estratègia merament defensiva".

La regidora no inscrita a cap partit polític Munia Fernández-Jordán ha avançat que votaria que no "a tot el que demana aquesta moció, ja que fa referència a un nacionalisme excloent que genera molt rebuig entre la població", ha dit. El regidor de Ciutadans Aldo Ciprian, per la seva banda, ha negat la "suposada repressió" a la que fa esmena la moció i ha garantit, per tant, el seu vot en contra a qualsevol dels acords proposats.

La tinenta d'alcaldia Núria Gibert ha lamentat "el llenguatge agressiu i 'machirulo'" del regidor de Ciutadans i ha aclarit que, tot i que el seu grup no ha proposat cap esmena a la moció, sí que han fet "una reflexió més de fons". Malgrat tot, Gibert ha assegurat que la CUP-PC hi votaria a favor. Finalment, el primer tinent d'alcaldia, Pere Soler, ha confirmat que el seu grup municipal, el PSC, votaria en contra de la moció i ha qualificat el referèndum de l'U d'Octubre com "una de les vergonyes més grans que ha viscut aquest país", ha dit.

A grans trets, Junts ha votat a favor de tots els acords, així com la CUP-PC, exceptuant l'abstenció al segon punt; el PSC, Ciutadans i Munia Fernández-Jordán han votat en contra de tots els punts; i, finalment, ERC-MES ha votat a favor de quatre punts, en contra de quatre més i s'ha abstingut en un dels acords.

Amb tot, els acords que no han estat aprovats són aquells que feien referència a instar el Parlament a reformar el règim jurídic que imposa a la Generalitat l'obligació de participar com a acusació en les accions judicials empeses contra manifestants; a instar les institucions catalanes a superar l'estratègia merament defensiva i emprendre les accions necessàries contra les institucions que exerceixen la repressió estatal; a declarar Pablo Llarena Conde i Esperanza García Moreno persones non grates a Sant Cugat; i a comunicar aquesta moció al MHP President de la Generalitat de Catalunya, a la MHP del Parlament de Catalunya, a l'HC de Justícia de la Generalitat de Catalunya i al president de l'AMI.












Carles Brugarolas

Clarament, només podem concloure que Espanya és la primera causa d'atur, de precarietat dels serveis públics i de patiment social a Catalunya.

Gemma Aristoy

Reivindiquem la lluita dels nostres drets, entre ells, el dret a l'autodeterminació, perquè som independentistes. L'alcaldessa també ho és, encara que els companys de Junts o alguns membres de l'ANC s'entestin a posar-ho en dubte.

Munia Fernández-Jord

No a tot el que demana aquesta moció. Segueixen igual, segueixen en el conflicte. I el PSC sempre ajudant el nacionalisme excloent, sempre igual.

Aldo Ciprian

La moció és senzillament infumable. No només pel que proposa, sinó també perquè pretén parlar en nom de tots els catalans.

Núria Gibert

És poc el temps que ha passat des de l'U d'Octubre però, sisplau, no el patrimonialitzem. L'U d'Octubre no és de ningú. Ningú pot dir quin és el llegat ni dir que el llegat és unívoc, perquè si fos així, per què no es va mantenir?

Pere Soler

Catalunya i els catalans portem votant lliurement des que es va assolir la democràcia a l'Estat espanyol. I, per tant, els pseudoreferèndums no han estat democràcia, ni voluntat, ni llibertat popular ni és mandat de res.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.