Més de seixanta mesures a Sant Cugat per fer front a l'emergència climàtica

El ple ha donat llum verda al Pla d'Acció d'Emergència Climàtica per reduir a la meitat les emissions de CO2 de cara a 2030


  • Comparteix:

Plaques fotovoltàiques a l'ajuntament de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Plaques fotovoltàiques a l'ajuntament de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

El ple municipal ha donat el vistiplau per unanimitat al Pla d'Acció d'Emergència Climàtica, un document que estableix una seixantena de mesures que s'han de dur a terme abans de 2024. Amb aquesta planificació es vol reduir el 55% les emissions de CO2 de cara a 2030 respecte al 2005, quan cada santcugatenc generava 5,87 tones de CO2 cada any. El pla, que s'ha treballat conjuntament amb entitats, representants polítics i persones a títol individual a través de la Taula de l'Emergència Climàtica, interpel·la directament, a més, a tota la ciutadania amb un 'canvi de xip', en els hàbits de consum i oci cap a models més sostenibles.

ESCOLTA-HO

CONSULTA AQUÍ L'ACORD

Es tracta, tal com ha explicat la comissionada per l'Emergència Climàtica, la regidora Alba Gordó, d'un pla "ambiciós" i transversal, ja que implica diverses àrees de l'Ajuntament. També ha comptat amb la participació d'entitats i associacions de diversos sectors, ciutadania i dels grups polítics amb representació al consistori. "És només un primer pas perquè aquesta ciutat esdevingui neutra en carboni", ha reflexionat Gordó.

El pla parteix d'una diagnosi de la situació actual, que aporta dades com que de mitjana cada habitant emet 4,49 tones de CO2 l'any, una xifra un 32% més elevada que la mitjana dels municipis de més de 50.000 habitants de la demarcació de Barcelona. D'aquestes emissions, un 37,8% prové del sector terciari (oficines, negocis, equipaments...), un 31,1% del transport i un 26,6% de les llars. Per revertir la xifra i arribar a les 2,6 tones de CO2 per habitant i any, el pla consta de 63 accions que el govern calcula que permetran estalviar 122.195 tones de diòxid de carboni. A més de, per exemple, la implementació de la Zona de Baixes Emissions al centre de la ciutat, d'altres mesures que inclou el pla són posar més recursos contra la pobresa energètica, utilitzar aigua regenerada pel reg d'espais verds i neteja viària, fomentar l'activitat agroecològica al municipi, aprovar l'ordenança de gestió i prevenció de residus i el Pla d'Infraestructura verda local i ampliar les activitats d'educació ambiental, i incrementar la dotació econòmica de les subvencions municipals i els beneficis fiscals en matèria d'emergència climàtica, entre d'altres.

Aquestes accions i mesures s'emmarquen en sis eixos:
  1. La transició energètica i el cicle de l'aigua, amb l'aposta per les renovables
  2. El canvi de model de mobilitat, amb el foment del transport públic i els vehicles elèctrics i l'entrada en vigor, aquest mateix any, de la Zona de Baixes Emissions (ZBE)
  3. La transició alimentària, amb una aposta vinculada al consum de proximitat i basada en els aliments d'origen vegetal i de temporada
  4. El residu zero, amb la implementació dels principis de consum responsable i economia circular, a més del foment de la reparació i la reutilització
  5. La infraestructura verda i la biodiversitat amb una gestió sostenible de conservació de la biodiversitat a la ciutat
  6. La transició cultural, un punt afegit per afavorir un canvi d'hàbits perquè la societat s'adapti al context d'emergència climàtica.

Consulta aquí els detalls del pla



Ciutadania, entitats i institucions es poden adherir encara a la Declaració d'Emergència Climàtica, un document que suma més de 350 adhesions. També poden participar de la Taula d'Emergència Climàtica, formada fa poc més d'un any després que el ple municipal declarés l'emergència, el desembre del 2019, i en la qual s'ha treballat el pla d'acció.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.