Els tres partits del govern es posicionen davant el recurs contra la sentència que obliga a retirar la pancarta 'Llibertat presos polítics'

El PSC s'ha desmarcat de la decisió mentre que ERC i la CUP hi donen suport


Temes relacionats

Una sentència ordena 'la retirada immediata' de la pancarta de l'ajuntament en suport als presos de l'1-O (13/nov/20)


  • Comparteix:

La pancarta 'Llibertat presos polítics' continua a la façana de l'ajuntament aquest dimecres 18 de novembre / Foto: Cugat Mèdia

La pancarta 'Llibertat presos polítics' continua a la façana de l'ajuntament aquest dimecres 18 de novembre / Foto: Cugat Mèdia

Els serveis jurídics de l'Ajuntament, a instàncies d'alcaldia, recorreran la sentència que obliga el consistori a retirar la pancarta que està penjada a la façana de l'ajuntament en suport als 'presos polítics'. Tot i que el jutjat contenciós administratiu número 10 de Barcelona en va ordenar que la retirada sigui immediata, l'Ajuntament diu que ha estudiat la documentació i, de moment, el cartell seguirà penjat fins que la sentència sigui ferma. El govern local té temps fins al 7 de desembre per presentar el recurs d'apel·lació anunciat. Dels tres partits que formen el govern municipal, ERC i CUP donen suport a la presentació del recurs, mentre que el PSC se n'ha desmarcat

La sentència, que el consistori ha rebut aquest dimarts, dona la raó a Cs, que va interposar una denúncia fa dos anys. El partit taronja criticava que amb aquesta reivindicació es "vulnera el principi de neutralitat" de l'administració.

PSC
Pere Soler, primer tinent d'alcaldia i primer secretari del PSC de Sant Cugat, no comparteix la decisió de presentar un recurs, però en tot cas la respecten i entenen que "l'alcaldia està en ple dret de fer-ne ús". Segons Soler, el pacte de govern entre els tres socis (ERC-MES, el PSC i la CUP-PC) inclou mantenir la neutralitat política a les institucions que depenen de l'Ajuntament. Soler afirma, però, que una vegada la sentència sigui en ferm caldrà donar-hi compliment i "no saltar-se la legalitat".

ERC-MES
Oriol Cisteró, president d'ERC Sant Cugat, coincideix amb Pere Soler que "les sentències judicials s'han de complir, òbviament quan són fermes i no hi ha més recorregut legal", tot i que insisteix que considera que la pancarta hauria de seguir penjada mentre hi hagi presos polítics a la presó. "Entenem que aquesta sentència atempta contra la llibertat d'expressió. La pancarta no és un símbol partidista, és una expressió lliure que va votar el ple municipal amb una moció", recorda Cisteró per defensar la decisió de presentar el recurs d'apel·lació. En aquest sentit, el president d'ERC recorda que aquest tema no va ser cap escull a l'hora de tancar el pacte de govern perquè els tres partits van entendre que penjar la pancarta era una decisió del ple anterior, i que després de les eleccions de 2019 la majoria independentista continuava a Sant Cugat.

CUP-PC
Núria Gibert, portaveu del grup municipal de la CUP-PC, diu que han de recórrer la sentència per defensar "amb els seus mitjans" la llibertat d'expressió, política i ideològica. "Malauradament, la sentència del TSJC no és cap novetat, es pensen que els tribunals estan per sobre de les voluntats democràtiques expressades als seus plens", afegeix Gibert. Respecte al fet que el PSC es desmarqui del recurs, la portaveu cupaire afirma que "el PSC te la seva posició i nosaltres la nostra, i nosaltres treballem per fer arribar la nostra opinió als santcugatencs. Els partits que no opinin el mateix explicaran la seva proposta, però no ens fa moure del nostre".






Pere Soler

"La nostra voluntat i el nostre deure és preservar la neutralitat de les institucions i l'ajuntament com a institució de tothom no està respectant al conjunt de la ciutadania, i per tant no la podem compartir"

Núria Gibert

"Seguirem el camí lògic amb els seus mitjans. Presentarem un recurs i esperarem que algú en aquest estament judicial entri en raó amb els arguments de llibertat d'expressió, política i ideològica"

Oriol Cisteró

"Veurem quin recorregut té el recurs, però aquesta pancarta ha de seguir. Les sentències judicials s'han de complir, òbviament quan són fermes i no hi ha més recorregut legal"



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.