El govern de Sant Cugat repensa el procés dels pressupostos participatius i els acosta als barris

La ciutadania decidirà a quins projectes destina 2.550.000 euros


  • Comparteix:

Els pressupostos participatius es treballaran des dels barris de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Els pressupostos participatius es treballaran des dels barris de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Arrenca el procés dels pressupostos participatius 2020-21 amb una edició, la 3a, amb novetats. Per primera vegada s'inclou la partida de lliure disposició dels consells de barri, que tindran un paper clau a l'hora d'elaborar una diagnosi, en una fase prèvia a la de fer propostes. En total, la ciutadania decidirà on es destinen 2.550.000 euros en un procés que té la intenció de resoldre qüestions que no funcionaven en anteriors edicions i podien 'generar certa frustració'.

El procés comença al febrer amb la fase de diagnosi prèvia a cada barri. Es faran tallers i enquestes a la ciutadania per definir la realitat i les necessitats de cada districte i poder encarar així les línies estratègiques de treball. Aquesta primera fase, una de les novetats, l'ha destacada el regidor de Participació i Barris, Marco Simarro, a la presentació de la proposta on també hi han assistit l'alcaldessa, Mireia Ingla, i els presidents dels sis consells de barri de la ciutat, a més de veïns implicats als òrgans participatius.

El procés interpel·la tota la ciutat però es fa per barris per generar propostes arrelades al territori. Els barris perifèrics (la Floresta, les Planes i Mira-sol) disposaran de 400.000 euros cadascun per invertir i de 16.000 euros en el pressupost ordinari, amb un màxim de 50.000 i de 5.000 euros per projecte, respectivament. Els tres barris del centre (Centre Est, Nucli Antic i Centre Oest) podran invertir fins a 200.000 euros cadascun i 20.000 de pressupost ordinari. A més, també pot haver-hi projectes de ciutat que implicarien tot el centre i que tenen reservats 600.000 euros d'inversió i 42.000 de pressupost ordinari.

Com es repartiran els diners? / Foto: Ajuntament
Com es repartiran els diners? / Foto: Ajuntament


Un altre dels aspectes que es vol millorar és la definició i la reflexió de cada proposta perquè es pugui materialitzar en poc temps. Tothom podrà fer propostes, tant a títol individual com amb una entitat, sempre que se centrin en tres grans eixos temàtics: les persones, la ciutat i el planeta.

Entre maig i setembre s'hauran de presentar les propostes i es treballaran i prioritzaran per finalment votar-les al novembre. La intenció és que entre finals d'aquest any i principis del vinent, per tant, es puguin començar a executar.


Marco Simarro

Pretén resoldre molts dels dèficits de processos anteriors. Clarifica les formes de participar, millora la participació, facilita el treball de l'administració per executar els projectes i incorpora el treball de diagnosi previ per definir cap a on vol anar cada barri.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.