Sant Cugat tindrà un memorial de record per a les víctimes del franquisme

També impulsarà un acte institucional de reconeixement


  • Comparteix:

Escut franquista / Foto: ACN

Escut franquista / Foto: ACN

La ciutat recordarà les víctimes del franquisme amb un 'espai dedicat a la memòria i a la reconciliació' i amb un acte institucional de reconeixement. Així ho ha aprovat el ple d'aquest dilluns arran d'una proposta inicialment presentada per ERC-MES, i en la qual s'han sumat els grups de PDeCAT-Demòcrates, ICV-EUiA i el PSC-CP. El text s'ha aprovat també amb els vots a favor de la CUP-PC i dels regidors no adscrits Dimitri Defranc i Xavier Cortés. Cs i el PP s'hi han abstingut.

ESCOLTA-HO

CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

El regidor d'ERC-MES Èric Gómez ha recordat que el Parlament va aprovar el juny del 2017 la Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme per unanimitat, però que 'amb aquesta llei no n'hi ha prou'. El republicà ha subratllat que 'cal contribuir a la memòria des dels ajuntaments i impulsar polítiques al respecte des de les administracions locals'. Una opinió compartida també per la regidora del PDeCAT-Demòcrates Cristina Paraira, la d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana; el regidor del PSC, Pere Soler, i dels regidors no adscrits Xavier Cortés i Dimitri Defranc.

De la seva banda, el portaveu del PP, Álvaro Benejam, ha justificat l'abstenció de la seva formació perquè 'els actes d'homenatge han de ser inclusius i condemnar tot tipus de repressió, també la que va tenir lloc abans de 1939', ha dit. Des de Cs, Múnia Fernández-Jordán s'ha mostrat conforme amb la presentació de la moció i amb l'impuls de polítiques de reconeixement de memòria històrica, però ha explicat que la formació taronja no hi podia donar suport perquè el text feia referència a Catalunya com a nació, 'un aspecte que no forma part del rigor històric', ha dit.

De la seva banda, la regidora de la CUP-PC Núria Gibert ha lamentat que 'en algunes formacions sempre hi ha aspectes que els impedeixen condemnar el franquisme' i ha defensat que són necessaris consensos democràtics per contribuir a la memòria històrica. 'A Europa potser no s'han fet exercicis de memòria suficients i per això ara es repeteixen certes postures feixistes', ha reflexionat la cupaire.

Fa uns mesos, la ciutat també va aprovar retirar la denominació franquista de tres carrers.


Èric Gómez

Volem fer un reconeixement en aquest ple a totes les persones jutjades injustament. Necessitem que el ple les reconegui i dedicar un espai a la memòria històrica, a la pau i a la reconciliació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.