Jordi Pujol: 'Visc en una situació d'ostracisme'

L'expresident visita Sant Cugat convidat pels Amics de la Unesco


  • Comparteix:

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, des de fa uns anys allunyat de la vida política, ha fet acte de presència a la ciutat aquest dimecres convidat pels Amics de la Unesco. La consigna: oferir una xerrada cultural sobre la transformació de Barcelona i Sant Cugat en els darrers 60 anys. La condició: no parlar de política ni tampoc de les investigacions judicials que envolten la seva família. Tot i així, l'expresident s'ha referit a la seva vida actual. 'Visc en una situació d'apartament de la vida pública, fins i tot d'ostracisme', ha dit.

Una definició que també ha fet servir per justificar que no abordaria temes polítics entre la setantena de persones que l'escoltava a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), on s'ha fet la conferència. De fet, des dels Amics de la Unesco ha volgut deixar clar que es tractava d'un 'acte cultural' i 'apolític'. Entre els assistents s'han pogut veure personalitats com la directora general de Cooperació Cultural, la santcugatenca Àngels Ponsa, i l'exalcalde Joan Aymerich.

Durant més d'una hora, l'expresident ha insistit en què Catalunya ha estat un territori que ha viscut una 'gran transformació' en els últims 60 anys. 'Un cotxe potent, que ha fet coses, i que és capaç de funcionar bé'. Tot plegat per posar de manifest que 'els moments difícils actuals no poden fer minvar la nostra fibra ni fer-nos perdre confiança en el país'.

De fet, aquesta qüestió ha estat l'eix vertebrador del seu discurs, en què també hi ha hagut paraules per a la ciutat. 'Sant Cugat és un municipi d'alt nivell econòmic, cultural i científic que s'ha vist molt beneficiat per la construcció dels túnels de Vallvidrera', i ha recordat que un dels impulsors del túnel va ser l'exalcalde de Barcelona Josep Maria de Porcioles, de qui ha enaltit la figura.

També hi ha hagut espai per a les anècdotes. Pujol ha explicat que fa 25 anys va visitar la ciutat per inaugurar el Teatre-Auditori i que, en veure'l, va tenir dubtes sobre la rendibilitat del projecte. 'Vaig pensar que s'havia fet un equipament de conya, però em vaig preguntar com l'ompliríem i quina rendibilitat se'n trauria a Sant Cugat'. Un comentari que, ha explicat, va ofendre l'alcalde de l'epoca, el present Aymerich, però que amb el temps va veure que l'equipament tenia sentit. 'Sant Cugat té molta empenta i arribarà als 100.000 habitants, no en tingueu cap dubte' i ha lloat el desenvolupament que s'ha impulsat des de la ciutat.

La visita de Pujol no ha passat inadvertida per a la JSC i el PSC que als precs i preguntes del darrer ple va demanar a l'Ajuntament el rebuig a l'acte.




Pujol i la resta d'expresidents demanen aturar la vaga de fam
Tot i que a l'acte Pujol ha declinat valorar la situació política actual, hores després s'ha sabut que l'exlíder de Convergència Democràctica de Catalunya (CDC) ha convidat els 'presos polítics' en vaga de fam a abandonar la protesta en una carta conjunta promoguda pel Síndic de Greuges, Rafael Ribó, i signada per tots els expresidents de la Generalitat i del Parlament.




Jordi Pujol

Visc en una situació d'apartament de la vida pública, fins i tot es podria dir d'ostracisme.

Jordi Pujol

Sí que puc parlar, perquè tinc experiència del país, que Catalunya té motius clars per tenir confiança en el país.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.