L'Ajuntament farà valer el seu dret de compra a privats per ampliar el parc públic d'habitatge

El consistori convida els promotors a fer que el 30% dels nous habitatges siguin protegits


  • Comparteix:

Una promoció d'habitatge públic / Foto: Lluís Llebot

Una promoció d'habitatge públic / Foto: Lluís Llebot

L'Ajuntament està disposat a ampliar el parc d'habitatge públic per incidir en el mercat i donar resposta a la crisi habitacional. Per això, el consistori 'induirà' els promotors a destinar el 30% dels nous habitatges a règim protegit. En cas que no s'afegeixin a les recomanacions municipals, l'Ajuntament aplicarà el dret de tanteig i retracte, és a dir, comprarà a privats solars, immobles i pisos per ampliar el parc local d'habitatge protegit.

ESCOLTA-HO

A diferència de Barcelona, en el cas de Sant Cugat la mesura no serà obligatòria per als promotors. Les diferències amb la capital catalana per tant, responen a les necessitats específiques de Sant Cugat, tret compartit per tots els grups municipals. Així l'Ajuntament vol dotar aquesta aposta de 'seguretat jurídica' i evitar possibles processos judicials, com a mínim fins que aquesta limitació no estigui recollida per llei com és el cas del dret de tanteig i retracte de les administracions.

Aquest instrument sí que està regulat per les lleis d'Urbanisme i de Dret a l'Habitatge. En aquest cas, l'Ajuntament preveu tant readquirir immobles de Promusa com comprar nous habitatges, solars i edificis de privats, i accedir a les subhastes. Inicialment, el consistori reserva per aquests casos una partida pressupostària d'1,8 milions d'euros gestionats a través de Promusa. La intenció és que la mateixa dinàmica del tanteig i retracte financi la inversió en aquest tipus d'habitatges, que es destinaran a lloguer social.

A més, es preveu que amb el desenvolupament de nous barris com Can Fontanals i Can Mates Oest, la reserva a habitatge públic protegit arribi fins al 50%.

Per fer-ho possible, el ple municipal ha aprovat inicialment aquest dilluns una modificació del Pla General Metropolità (PGM) per implementar aquestes mesures. El PDeCAT-Demòcrates, el PSC i els regidors no adscrits han donat suport a la iniciativa, mentre que la resta de grups s'han abstingut. L'alcaldessa, Carmela Fortuny, ha posat en valor que tots els regidors treballin en la línia de garantir a tothom l'accés a l'habitatge.

Sant Cugat també espera que la resta de municipis de l'àrea metropolitana s'hi afegeixin a aquesta 'aposta decidida' per poder fer front de manera conjunta als preus de l'habitatge i a l'exclusió de part de la població al seu accés.

Altres mesures
Aquesta nova eina se suma a altres mesures que l'Ajuntament ja aplica per garantir el dret a l'habitatge. És el cas dels 800.000 euros que es destinen a ajuts socials al lloguer, al pagament de l'IBI i a pagament dels consums energètics. A més, Sant Cugat compta amb 51 pisos per a famílies en situació d'emergència social.

Actualment, Sant Cugat compta amb 500 pisos de lloguer protegit i espera arribar al 2030 amb 1.600. La intenció és que llavors el 5% dels habitatges del municipi siguin de lloguer protegit, que se sumen als de venda construïts fins ara.




Ramon Gutiérrez

Aquesta no és l'ordenança de Barcelona, no obliguem a construir el 30% d'habitatge públic perquè no és el que Sant Cugat necessita.

Carmela Fortuny

En temes d'habitatge és difícil arribar a consensos. Avui aquest plenari ha d'estar satisfet perquè crec que es demostra que, al menys, una taula de treball la tenim.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.