Una EMD per a la Floresta?


  • Comparteix:

ramon.pique

Ramon Piqué


Publicat: el 4/abr/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Una Entitat Municipal Descentralitzada és un tipus d'entitat d'àmbit territorial inferior al municipi, és a dir, un govern local per sota d'un municipi, una autonomia a l'interior d'un municipi. Aquesta definició està extreta de l'agrupació d'EMD de Catalunya i està emparada per la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya. Al nostre país hi ha més de 65 EMD, algunes de molt petites i d'altres de més de 7.000 habitants.

Les EMD tenen casuístiques diferents i cadascuna la seva raó de ser. La llei els reconeix un seguit de competències que atorguen als veïns i veïnes de la comunitat la capacitat de decidir sobre molts dels temes que els afecten.

Entre les competències que li són reconegudes hi ha la vigilància dels béns d'ús públic i dels comunals. La conservació i l'administració del patrimoni, inclòs el forestal, i la regulació de l'aprofitament dels seus béns comunals. La neteja viària. L'execució d'obres. L'ordenació del trànsit de vehicles i persones. La conservació i manteniment de parcs i jardins. Activitats culturals i esportives. I altres competències que l'Ajuntament pugui delegar

Traduir això a la Floresta podria voler dir que les veïnes i els veïns podríem gestionar directament els nostres equipaments i decidir sobre els seus usos, com per exemple un espai jove. Podríem posar en valor el patrimoni arquitectònic noucentista del barri. Dedicar-hi més esforços al manteniment de les zones boscoses de Collserola. També la neteja i adequació dels carrers, una reivindicació antiga seria gestionada pel veïnat sense haver d'esperar decisions des de la llunyania. La mobilitat, un dels temes actuals més rellevants, podria ser tractat sense dependre de terceres instàncies. Tampoc no és difícil pensar que els parcs infantils i les zones de jardins podrien ser tractades amb més cura que no pas actualment. Sense oblidar que potser les mancances relacionades amb els equipaments esportius no haurien d'haver esperat tant de temps per ser acondicionades...

La conversió de la Floresta en una EMD ha format part de l'imaginari de moltes veïnes i molts veïns des de fa anys. L'actual conjuntura del barri que es caracteritza per una voluntat ferma de participar cada cop més gran, demostra que el debat sobre la conversió de la Floresta en una EMD té cada cop més sentit.

La Floresta, una comunitat formada per més de 4.500 persones, necessita de nous instruments de decisió que donin resposta a la voluntat de ser dels seus habitants. Moltes demandes del barri queden sovint en un carreró sense sortida, i posen de manifest el decalatge existent entre la voluntat de participar i de decidir i la resposta d'una administració local que es percebuda com a llunyana i lenta.

Amb el desig de participar en allò que els és comú les florestanes i els florestans han demostrat la seva voluntat de sentir-se part d'una comunitat que amb la seva existència aporta la seva especial mirada a la construcció col·lectiva dels pobles i viles del nostre país.

RAMON PIQUÉ és regidor de la CUP-PC i president del consell de barri de la Floresta



  • Comparteix:


TAMBÉ ET POT INTERESSAR



OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.