L'Ajuntament, a favor de proposar l'Euríbor com a índex de referència per al càlcul d'interessos dels bancs


  • Comparteix:

Pisos en construcció / Foto: ACN

Pisos en construcció / Foto: ACN

Tots els grups del ple, tret del PP que s'ha abstingut, s'han pronunciat a favor de la moció d'ICV-EUiA, ERC-MES i el PSC per instar l'Ajuntament a posicionar-se en contra de l'ús per part dels bancs de l'Índex de Referència en els Préstecs Hipotecaris (IRPH). El text, esmenat per Convergència, proposa l'Euríbor a l'hora de calcular els interessos dels diners prestats en ser la taxa d'interès de referència a Europa per a dipòsits interbancaris, amb un suplement de com a màxim un punt.

ESCOLTA-HO

La moció es fa ressò del càlcul de l'Associació d'Afectats per l'IRPH que assegura que l'ús d'aquest índex suposa un augment de les despeses d'entre 300 i 400 euros mensuals per família. L'entitat llista les institucions que s'hi han posicionat en contra, com la Unió Europea (UE) i el Parlament.

La proposta, original dels ecosocialistes, demana el posicionament contrari del consistori, crear un servei d'assessorament per als afectats i traslladar als bancs amb seu a Sant Cugat la voluntat de l'Ajuntament d'acabar amb l'ús de l'IRPH. És aquest punt el que ha esmenat l'equip de govern, sempre que aquest canvi no repercuteixi en negatiu les relacions comercials del consistori amb les entitats financeres.

La portaveu ecosocialista, Roser Casamitjana, ha anunciat l'acceptació de l'esmena per ser un pas que beneficia la ciutat.

Roser Casamitjana

Esperem que l'Ajuntament no faci marxa enrere en el compromís d'aquesta moció. Demanem que informi a l'oposició de les entitats bancàries que tenen clàusules abusives amb la ciutadania i relacions comercials amb l'Ajuntament.


El text també insta les entitats municipalistes i el Parlament a demanar a l'Estat espanyol la modificació de la disposició addicional quinzena de la llei de suport als emprenedors i a la seva internacionalització, promulgada el 2013, perquè determini la substitució de l'IRPH per l'Euribor més com a màxim un punt.

Tots els partits han subscrit el text a excepció del PP, que s'ha abstingut. El grup popular ha repartit responsabilitats entre els bancs i els ciutadans que, malgrat la desinformació, s'acollien a signar hipoteques amb l'IRPH com a referència.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.