Junts manté l'hegemonia europea a Sant Cugat en un 9-J que impulsa el PSC i el PP i que castiga ERC

Completen la classificació Vox, Podem i Comuns; l'agitador ultra Alvise Pérez aconsegueix més de 900 vots a la ciutat; Cs s'enfonsa


  • Comparteix:

Resultats de les eleccions europees a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Resultats de les eleccions europees a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

L'hegemonia europea de l'espai postconvergent es manté a Sant Cugat, però perd suports. Amb el 100% escrutat, Junts ha aconseguit el 23,56% dels vots (8.464 vots); són 13,8 punts menys que als comicis de fa cinc anys. És la candidatura que ha perdut més vots respecte al 2019, però es manté al capdavant. El PSC escala una posició i se situa en segon lloc: els socialistes han assolit el 23,04% dels vots (8.277 sufragis); cosa que suposa un creixement de 9,54 punts. Tanca el podi el PP, que puja tres posicions a Sant Cugat: ara ha recollit 6.002 suports (16,71%, 11,12 punts més que el 2019).

ERC, amb la candidatura Ara Repúbliques i la santcugatenca Diana Riba al capdavant, pateix una nova patacada a les urnes: amb 4.989 vots i el 13,89% dels vots, passa a ser la quarta força en aquests comicis europeus. Fa cinc anys, era la segona candidatura més votada i tenia gairebé 4.000 vots més. Vox se situa al cinquè lloc del rànquing, amb 1.991 vots (5,54%); guanya 832 vots i escala dues posicions.

Podem i Comuns Sumar se situen al sisè i setè lloc, respectivament, separats per només un vot. La formació morada obté 1.719 vots (4,78%) i perd 2,2 punts percentuals respecte a 2019. La candidatura que lidera Jaume Asens, per la seva banda, s'estrena a les europees amb 1.718 vots, el 4,78%.

L'agrupació d'electors que lidera l'agitador ultra Alvise Pérez, Se acabó la fiesta, ha obtingut a la ciutat 901 suports (2,5%). El PACMA pràcticament s'ha quedat amb els mateixos suports que el 2019: 560 vots (1,55%).

La davallada més notable de la nit electoral l'ha patit Ciutadans. La formació taronja es queda amb 261 vots, més de 4.000 vots menys que fa cinc anys.



La baixa participació ha marcat el transcurs de la jornada: han passat per les urnes de la ciutat 36.001 persones, cosa que representa el 53,64% de l'electorat; és un percentatge 16,84 punts més baix que fa cinc anys, quan la cita coincidia amb les eleccions municipals.

Una jornada tranquil·la

En una atenció als mitjans de comunicació, la tinenta d'alcaldia Cristina Paraira ha celebrat que la jornada ha transcorregut amb normalitat. També ha destacat que no ha estat necessari activar les mesures per mitigar la calor, ja que durant el dia les temperatures han estat suaus. També ha agraït la feina durant la jornada a les persones que han constituït les meses, així com els treballadors municipals que han propiciat el bon funcionament de la cita electoral.

El PP guanya les eleccions europees a l'Estat espanyol

El PP ha guanyat les eleccions europees a l'Estat espanyo amb 22 escons, nou més que els que va aconseguir el 2019, amb el 99,59% del vot escrutat, que s'ha donat a conèixer a les 23 h, quan han tancat els col·legis electorals d'Itàlia.

Per darrere del PP, el PSOE queda en segona posició, de tal manera que es giren les posicions d'ara fa cinc anys. Els socialistes han aconseguit 20 escons, un menys que aleshores.

Al tercer lloc se situa Vox amb sis escons, dos més que el 2019, i per darrere triple empat amb tres escons d'Ara Repúbliques (que iguala resultat), Sumar i Se acabó la fiesta, que obtenen representació al Parlament Europeu per primera vegada. La santcugatenca Diana Riba (ERC -Ara Repúbliques) mantindrà l'escó d'eurodiputada. Podem es queda amb dos (dos menys), Junts amb un (dos menys) i CEUS repeteix l'escó del 2019.

Populars, socialdemòcrates i liberals mantindrien la majoria a l'Eurocambra

El Partit Popular Europeu, els socialdemòcrates i els liberals aconseguirien mantenir la majoria al Parlament Europeu, malgrat l'augment de l'extrema dreta. Segons les primeres estimacions, el Partit Popular Europeu s'ha imposat i es manté com a primera força a la cambra amb 186 eurodiputats, seguits dels socialdemòcrates amb 133 representants.

Els liberals aconseguirien la tercera posició amb 82 eurodiputats i en la quarta i la cinquena es quedarien els grups ultres Conservadors i Reformistes Europeus i Identitat i Democràcia, amb 70 i 60 eurodiputats respectivament.

Segons les projeccions, els Verds han patit una davallada que els situa com a sisena força (53) i l'Esquerra es mantindria com el grup amb menys representants (36).

El PSC es manté fort a Catalunya

El PSC és el partit més votat a Catalunya en aquestes eleccions europees, a molta distància de la resta de formacions. Amb el 99,97% escrutat, els socialistes de Javi López i Teresa Ribera han arribat al 30,63% dels vots, deixant enrere la candidatura de Junts, amb Toni Comín al capdavant, que obté el 18,02% de les paperetes.

La candidatura on participa ERC i la santcugatenca Diana Riba, Ara Repúbliques, es queda amb un 14,82% dels vots i assoleix el tercer lloc. El PP de Dolors Montserrat aconsegueixen un 13,77% i són quats.

Per darrere queden ja Vox, que aconsegueix un 6,2% dels vots; i Podem, que ha aconseguit un 4,60% guanyant Comuns-Sumar (4,30%). Els ultres de Se acabó la fiesta i Alvise Pérez han obtingut un 2,81% a Catalunya.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.