Com funcionen les eleccions municipals?

Aquest divendres 12 de maig comença la campanya electoral i Cugat Mèdia t'explica els detalls del sistema electoral dels comicis locals


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'una votació a uns comicis electorals / Foto: ACN

Imatge d'arxiu d'una votació a uns comicis electorals / Foto: ACN

Sant Cugat decidirà la nova composició del ple municipal el 28 de maig. Aquest divendres 12 de maig comença la campanya electoral, el període durant el qual els partits poden demanar el vot de manera explícita. La campanya acabarà el divendres 26, el dissabte 27 serà el dia de reflexió, i el 28 el dia de les votacions. Els col·legis electorals estaran oberts entre les 9 h i les 20 h i la ciutadania cridada a votar podrà triar la butlleta amb la candidatura que prefereixi. Ara bé, de què depèn que una llista obtingui o no representació? La llista més votada és la que governarà? Per què Sant Cugat té 25 regidors? Cugat Mèdia respon aquí aquests dubtes i més. En cas que tinguis alguna pregunta respecte de com funcionen les eleccions, la pots fer arribar al correu info@cugat.cat i ho afegirem en aquesta notícia.

A les eleccions municipals la ciutadania elegeix l'alcalde?

No. L'electorat ha d'elegir una de les candidatures que aspiren a tenir representació al ple municipal. Seguint la llei d'Hondt, s'ocuparan les 25 cadires de la sala de plens. Tres setmanes després tindrà lloc la sessió constitutiva, on els nous regidors triaran la persona que ocuparà l'alcaldia en l'inici del nou mandat.

La llista més votada és la que governa?

No necessàriament. A Sant Cugat, la majoria absoluta està marcada en els 13 regidors. Per sota d'aquest número, hi ha dues opcions: o bé assolir un acord d'investidura o bé que no s'assoleixi cap entesa entre grups municipals i, en aquest cas, l'alcaldia sí que recauria en la llista més votada. En el mandat que ara es tanca, per exemple, la llista més votada va ser la de Junts per Sant Cugat, amb nou regidors. L'acord entre ERC-MES, el PSC i la CUP-PC sumava 13 regidors i, per tant, va apartar la candidatura més votada de l'alcaldia.

Com es configura el plenari?

El repartiment de les regidors es fa seguint la llei d'Hondt. D'entrada, queden fora les llistes que no superin el llindar del 5% dels vots. Assolit aquest percentatge, s'elabora una taula amb tantes columnes com seients hi ha al ple; és a dir, en el cas de Sant Cugat, amb 25 columnes. A la primera columna, es divideix per 1 el nombre de vots; a la segona, per 2; a la tercera, per 3; i així fins al 25. Els càrrecs s'assignen als 25 coeficients més alts, en ordre creixent. Si es produeix un empat, es queda el seient la llista més votada.

Per què a Sant Cugat hi ha 25 regidors?

La llei electoral determina el nombre de regidors a les corporacions municipals segons el nombre d'habitants. En el cas de Sant Cugat, té més de 95.000 habitants, situant-se en la forquilla de 50.001 a 100.000, cosa que determina que el municipi ha de tenir 25 regidors. A partir dels 100.001 habitants, els municipis guanyen un regidor per cada 100.000 residents més, tot afegint-ne un més en cas que el nombre sigui parell. La previsió és que Sant Cugat assoleixi aquesta xifra de cara a les eleccions de 2027. De fet, la remodelada sala de plens s'ha fet pensant en aquest creixement.

Què passa amb els vots blancs i nuls i les abstencions?

Només els sobres que continguin les paperetes de les candidatures presentades o que estiguin buits (vot en blanc) es consideren vàlids. També es considerarà vot en blanc aquell que contingui una papereta d'una candidatura retirada legalment. El vot blanc beneficia, per regla general, les llistes més votades, ja que es reparteix de forma proporcional entre totes les candidatures.

Seran vots nuls aquells que continguin paperetes manipulades, paperetes sense sobre o paperetes o sobres marcats d'alguna manera. Aquests vots no tenen incidència en el resultat final, ja que no es considera vàlid i, per tant, no se sotmet al recompte.

Pel que fa a les abstencions, no es tracta d'un vot i, per tant, no té una incidència en els percentatges per determinar les regidories.

Com afecta el resultat de les municipals al Consell Comarcal, la Diputació i l'AMB?

Els resultats de les eleccions municipals no només determinen la composició dels plenaris dels ajuntaments. A través d'un sistema d'elecció indirecta, amb els comicis locals també es configura la composició de les administracions supramunicipals: el Consell Comarcal, la Diputació i l'Àrea Metropolitana de Barcelona. En tot cas, són els grups municipals qui decideixen quin regidor ocupa un lloc en aquests ens.

Per què a Valldoreix hi ha dues urnes?

Cugat Mèdia recull tots els detalls sobre les eleccions a la vila de Valldoreix en aquest enllaç.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.