Arrenca una nova legislatura espanyola amb quatre santcugatencs a les Corts

Raül Romeva ha estat present a la sessió constitutiva del Senat


  • Comparteix:

Raül Romeva durant les votacions al Senat / Foto: ACN

Raül Romeva durant les votacions al Senat / Foto: ACN

La 13a legislatura espanyola ha començat a caminar aquest dimarts amb un ple de constitució excepcional per la presència de quatre diputats i un senador, el santcugatenc Raül Romeva, que es troben en presó preventiva. Tots ells han participat presencialment en la presa dels càrrecs i en les votacions per triar els presidents del Congrés i el Senat. Els també santcugatencs José María Espejo Saavedra (Cs), que anava de número 3 a la llista de la formació taronja per Barcelona, i Ignacio Garriga, cap de llista de VOX a Barcelona, són els altres dos representants que s'incorporen a la cambres espanyoles, juntament amb Bernat Picornell que es manté com a senador per designació del Parlament.

Tant Romeva, que ha promès el càrrec al Senat 'fins a la proclamació de la República Catalana, i sempre compromès amb la llibertat, la igualtat i la fraternitat, com a pres polític i per imperatiu legal', com Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, al Congrés, han arribat a les respectives cambres escortats per la Guàrdia Civil i han estat rebuts pels seus companys d’escó, que han ocupat prèviament espai destacat a la cambra. Tots quatre han estat aplaudits a l'entrada i han participat a les votacions per triar els membres de les meses.

En aquestes votacions, Meritxell Batet i Manuel Cruz, del PSC, han estat elegits presidents del Congrés i del Senat, respectivament. Un cop elegida presidenta, el primer repte de Meritxell Batet serà resoldre sobre la situació dels presos. La Mesa del Congrés es reunirà entre dimarts a la tarda i dimecres amb aquesta qüestió a l’ordre del dia. El Tribunal Suprem ja va avançar que no suspendrà els presos electes com a parlamentaris i deixarà la decisió en mans de la Mesa, que haurà de demanar un informe sobre la suspensió als lletrats de la cambra baixa.

Sobre la taula la possibilitat d’aplicar l’article 21.2 del Reglament del Congrés, que estableix que es pot suspendre un diputat 'quan, concedida per la cambra l’autorització objecte d’un suplicatori i ferma la interlocutòria de processament, es trobi en situació de presó preventiva i mentres duri aquesta'.

Si es dona aquesta segona situació, es podria produir una rebaixa de la majoria absoluta de 176 a 174 vots. El fet pren més importància encara perquè es podria produir enmig de la votació de la investidura de Sánchez. Si la majoria absoluta baixés a 174 podria facilitar la investidura del candidat socialista que no necessitaria ni el suport ni l'abstenció dels independentistes.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.