Pascal (PNC): 'No pactarem amb VOX, CUP ni Junts'

La candidata del Partit Nacionalista de Catalunya reivindica la figura de l'exalcalde de Sant Cugat Lluís Recoder com a model a seguir


  • Comparteix:

Marta Pascal, candidat del PNC a les eleccions al Parlament del 14-F / Foto: PNC

Marta Pascal, candidat del PNC a les eleccions al Parlament del 14-F / Foto: PNC

El Partit Nacionalista de Catalunya (PNC) no farà cap pacte electoral amb VOX, però tampoc amb la CUP ni amb Junts per Catalunya. Així ho ha explicat la seva cap de llista, Marta Pascal, en la segona entrevista de campanya a Cugat Mèdia. Pascal defensa que el seu partit no es defineix com a independentista, però sí que votaria que sí en un referèndum acordat com a Escòcia. La líder del PNC, i excoordinadora general del PDeCAT, es penedeix de no haver dimitit després dels plens del Parlament del 6 i 7 de setembre de 2017, i reivindica l'exalcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, com a figura política a seguir.

ESCOLTA-HO

Com a excoordinadora general del PDeCAT se li farà estrany enfrontar-se electoralment a excompanys que ara van a Junts o al mateix Partit Demòcrata?
Se'm feia més estrany haver de defensar coses en les quals no creia. En política la coherència és molt important i per això una colla de gent vam decidir primer fer un pas amb el Grup de Poblet, i després el 27 de juny passat crear aquest partit polític, que som un punt de trobada de molta gent nacionalista i catalanista que fins ara ens hem sentit orfes. Creiem que és compatible tenir ideals en política però sobretot aportar solucions a la ciutadania.

Quan diu que va defensar coses en les quals no creia, quan se'n va adonar d'això?
Hi ha un punt d'inflexió, el ple del Parlament del 6 i 7 de setembre de 2017 amb l'aprovació de la llei del referèndum i la llei de transitorietat, i aquí és on m'adono on molta gent del govern i càrrecs del partit vam dir que potser ens estàvem equivocant i li havíem manifestat al president Puigdemont, o al mateix Artur Mas, però llavors tenien por de manifestar-ho en públic. Els deien que agafar una deriva vinculada a la CUP era una deriva complicada. Fent autocrítica, jo ara ho hauria fet diferent i m'hauria d'haver plantat i deixar-ho davant la meva incapacitat de canviar les coses des de dins. Però em va semblar que calia seguir insistint, i defensar les institucions per evitar la declaració d'independència d'aquell 27 d'octubre, i no va ser possible, tot i que va ser una DUI (Declaració Unilateral d'Independència) fallida perquè ni tan sols es va arribar a abaixar la bandera espanyola del Palau de la Generalitat. Com a PNC el que venim a fer és inaugurar una etapa nova en què la política de blocs deixi de ser la que impera en la política catalana i es busquin solucions a les prioritats, i les prioritats al país és salvar les persones, els autònoms i les empreses, i lluitar per un concert econòmic que permeti a la Generalitat tenir més recursos.

El PNC es defineix com un partit independentista?
No, ens definim com un partit catalanista i nacionalista. En la mesura que som nacionalistes, creiem que Catalunya és una nació i té dret a decidir el seu futur. La nostra pretensió és no entendre la societat catalana per si és independentista o no, sinó entendre-la en la mesura que li sapiguem donar més benestar, més progrés i un enfortiment de les seves institucions. Per això ara la nostra prioritat no és a independència sinó el concert econòmic. Mentre el referèndum acordat no sigui possible, creiem que hi ha d'haver una relació molt exigent amb el govern espanyol de torn, i una relació bilateral perquè no som una comunitat autònoma més. No vam sortir de la Constitució del 1978. Cal fer les coses bé i rebutgem la desobediència, la confrontació i la unilateralitat. S'han de fer les coses millor perquè com s'han fet fins ara no ens han dut a res.

Si el camí que defensen és el referèndum escocès, si arriba aquest dia, el PNC defensaria el vot pel 'sí'?
Sí, el PNC faríem campanya pel 'sí' en la mesura que nosaltres com a nacionalistes sempre preferirem les seves institucions siguin més fortes, i per la vocació europeista que tenim, creiem que Catalunya té prou capacitat des del punt de vista econòmic de tenir un estat. Ens veiem en cor de fer campanya pel sí amb molts arguments, i també ens veiem en cor de convèncer aquella gent que té dubtes, però no li demanem a ningú que renegui dels seus orígens.

En aquestes eleccions es presenten dos partits, Junts per Catalunya i Primàries, que es defineixen com a 'fills de l'U d'Octubre'. El PNC també és 'fill de l'U d'Octubre, però en sentit contrari, és a dir, per no tornar-ho a repetir?
No, el PNC és fill de la Catalunya que vol canviar les coses, que s'aixeca cada dia al matí per aixecar la persiana i penca per tirar endavant tots els projectes que es proposa. Això vol dir que necessàriament el món públic i privat han de treballar de bracet; vol dir que no s'hi val a treballar només per l'escola pública sinó que també s'ha de treballar per l'escola concertada; vol dir que ja n'hi ha prou d'impostos, pagant una mica menys hem de poder rebre una mica més. Es pot governar pels 7,5 milions de catalans. No naixem per negar res del passat, naixem per mirar endavant. Però tots hem de fer autocrítica: els cops de porra de l'1-O van ser una barbaritat, i no es pot proclamar una independència quan no la pot complir.

L'escolto i veig que les propostes nacionals i econòmiques s'assemblen molt a les del PDeCAT. Quin matís aporta el PNC?
Crec que som un projecte diferent. EL primer a tenir en compte és la coherència, i quan el PNC diu que suprimirem l'impost de successions i de patrimoni, ho farem, mentre que el PDeCat diu que suprimirà l'impost de successions i resulta que fa uns mesos el govern on encara hi havia la senyora Àngels Chacón de consellera, va augmentar els tipus de l'impost de successions. I el mateix amb l'escola concertada, ja que l'últim decret d'admissió d'alumnes s'aprova amb la senyora Chacón i els disputats del PdeCAT votant-hi a favor. No és un matí, és un aspecte fonamental el que ens diferencia, que és la coherència. Nosaltres treballem pels 7,5 milions de catalans i el PDeCAT ha demostrat que només vol governar pels independentistes. Nosaltres ens veiem capaços d'aconseguir el concert econòmic i el referèndum pactat, però mentrestant hi ha molt a fer per ajudar les empreses i els autònoms. Per exemple, proposem suprimir les quatre diputacions i que totes les competències les assumeixin els municipis, i que l'estalvi en càrrecs públics i assessors passin a ser ajudes a les petites empreses i a les persones que ho estan passant malament. També proposem limitar aquesta tranquil·litat que hi ha en aquest país en què tu pots ocupar una casa i no passa absolutament res. Per nosaltres la propietat privada és totalment sagrada.

Però sí que és cert que van intentar fer una aliança electoral amb el PDeCAT.
Sí, hi va haver un intent d'acord entre les forces polítiques que creiem que Catalunya és una nació i que té dret a decidir el seu futur. Ho vam intentar amb Units per Avançar, però ells van decidir unir-se als designis del PSOE amb Illa i Sánchez. La gent de Lliures i de la Lliga van decidir no presentar-se, i el PDeCAT va decidir que prefereixen ser la crossa d'un govern de Junts per Catalunya i ERC, per això van fer el pas endavant valent i plantejar una força política des del centre catalanista. Creiem que des del PNC ho podem fer i ho podem fer sols, i plantegem aquestes eleccions com un punt de sortida. Vam recollir més de 8.000 avals i estem convençuts que és un projecte que té sentit, i més en tindrà quan vagi creixent a nivell municipal.

És públic que la seva relació personal i política amb Carles Puigdemont no és bona, però amb David Bonvehí, amb qui va fer tàndem dirigint al PDeCAT, i amb Artur Mar, com és la relació ara mateix?
En política per mi el més important són les persones, per tant, he de dir que tinc una relació divergent políticament amb el president Puigdemont, però personalment no hi tinc cap problema i faré el que calgui per ajudar-lo. Igual que no tinc cap problema amb el president Mas ni amb David Bonvehí. Ara, sí que tenim una discrepància política evident amb tots tres.

El PNC reivindica el peix el cove de Convergència?
Nosaltres reivindiquem fer política útil, i si això es diu 'peix al cove', doncs benvingut sigui. Però sobretot reivindiquem que la ciutadania no vegi els polítics com a part del problema sinó com a part de la solució. L'única manera d'aconseguir-ho és amb fets. Fixeu-vos amb totes les enquestes que segueixen dient que el nivell d'enfadament amb els polítics és evident. I en certa manera no és per menys, si et fixes amb la gestió de la pandèmia amb les ajudes que no arriben, hi ha molts arguments per dir que les coses es podrien fer millor. I d'altra banda, veient el debat de TVE -del qual hem sigut exclosos- només escoltava promeses i paraules buides i això em fa passar vergonya i és una falta de respecte a la ciutadania.

El PNC un partit de dretes? Proposa eliminar l'impost de successions i de patrimoni, o els acords amb el sector privat per la gestió pública.
Jo crec que això es pot considerar política útil a la gent d'un centre desacomplexat. Igual que superem l'etiqueta de partit indepe o no indepe, també superem la dinàmica de la dreta esquerra, que ha quedat una mica antiga. El que som és una força política d'ordre que vol que torni el seny i que l'activitat econòmica funcioni i no deixem ningú enrere.

Vostè critica sovint el desgavell del govern actual amb les baralles entre socis. Quan CiU governava Convergència i Unió també es repartien el govern amb quotes i també tenien moltes disputes. La diferència és que llavors es rentava la roba bruta a casa?
Li he de dir que no ho recordo gaire per la meva edat. En política és normal que hi hagi discrepàncies i que no tot ho veiem igual. El que em sobta, com diu, és que aquest govern renti la roba bruta no dins de casa sinó a fora, i anar canviant de discurs segons què més convé.

Sant Cugat, per característiques sociològiques, és un bon graner de vots per al PNC?
Sí, Sant Cugat és un d'aquells indrets de Catalunya on el nostre discurs és més coherent, i on tenim referents de primera com és l'exalcalde Lluís Recoder. Ell per a nosaltres ha sigut una persona fonamental pel paper que ha tingut en ajudar-nos a pensar la Catalunya del futur, per l'experiència que ell té. Persones com ell són exemple de què ha de ser la bona política. Creiem que aquest espai d'orfandat que hi ha en bona part de la societat catalana, no només es troba a Sant Cugat, sinó en molts llocs de Catalunya.

Quin paper està jugant l'exalcalde Lluís Recorder en el projecte del PNC? Sabem que el va tenir en la seva fundació, però en la campanya l'està tenint també?
En Lluís és un militant de base, aquella persona que sempre hi és i que dona molts bons consells. Ell ara està centrat en la seva activitat privada, però hi ha moltes maneres de fer campanya, d'explicar el projecte, en el boca-orella. Ell i tants d'altres militants estan fent una tasca extraordinària.

I permeti'm l'atreviment. La seva tallada de cabells, que ha cridat molt l'atenció, forma part de la campanya que du el lema 'Atreveix-te'?
En el moment que comences de zero, sense representació al Parlament i que pocs mitjans parlen de tu, estem fent una campanya electoral diferent, imaginativa i amb poc pressupost. Tenim un màxim de 25.000 euros per gastar i hem plantejat una campanya del boca-orella, amb voluntaris, i molt honesta i coherent. Jo no m'havia tallat mai els cabells, i l'equip de campanya ho van posar sobre la taula i vaig fer el pas per donar a conèixer el PNC. I puc dir que n'estic molt contenta.

La candidatura del PNC en cinc punts

  • Una prioritat política: El concert econòmic.
  • Una promesa electoral: Reduir a la meitat els sous i càrrecs polítics.
  • Un partit amb el qual pactarien: Només amb aquell que posi el concert econòmic com a primera prioritat, i que compleixi.
  • Un partit vetat a qualsevol pacte: VOX, CUP i Junts per Catalunya.
  • Un pronòstic de resultat de Primàries per al 14-F: Serem al Parlament i començarà el canvi per fer les coses a Catalunya d'una altra manera.





  • Marta Pascal

    "Sant Cugat és un d'aquells indrets de Catalunya on el nostre discurs és més coherent. A més, tenim en aquests ciutat referents de primeres com l'exalcalde Lluís Recoder, que per a nosatres ha sigut fonamental"



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.