Després de dos anys amb descensos en els pressupostos, l'ordinari del 2014 pujarà un 8'5%, en passar de 88'1 a 95'6 milions. Segons el tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, molt bona part d'aquest punt d'inflexió es deu a la millora en les plusvàlues, és a dir, l'impost que es paga per la compra-venda d'un immoble.
Carles Brugarolas
Es tracta d'un increment important que no es deriva de la pressió fiscal.
Tot i aquesta millora, Brugarolas ha subratllat que cal continuar monitoritzant la despesa de les administracions per fer-les mes eficients. En aquest sentit, el tinent d'alcalde també ha posat en valor que, en l'actual context de crisi econòmica, l'ordinari registra crescudes en atenció a les persones (6%) i beques menjadors (15'3%). També es dediquen més diners a la millora urbana, amb un 7% més que enguany.
Inversions
L'augment d'aquest capítol arriba al 8'9% respecte aquest any. En total, s'invertiran 22 milions d'euros en projectes com la urbanització i millora de carrers i voreres (7'7 milions), les noves promocions d'habitatge públic (1'71 milions) i la remodelació de parcs infantils (1 milió), entre altres.
Pel que fa a a les urbanitzacions de barris, l'Ajuntament no aporta el 100% del cost i es reparteix el pagament amb els residents, via contribucions especials. És el cas de Can Borrull, on els veïns aportaran 800.000 euros de la quantitat total, i Sant Joan de Mira-sol, on els mirasolencs assumeixen el 80% dels 2,4 milions.
En aquest punt, també es reserven 400.000 euros per a una eventual remodelació del Teatre la Unió, que podria passar a formar part de la Xarxa de Centres Culturals Polivalents (XCCP) si l'administració i els propietaris de l'equipament tanquen un acord. Segons Brugarolas, cal que les administracions inverteixin en època de crisi per generar activitat.
Carles Brugarolas
L'administració no ha de deixar d'invertir en època de crisi per dinamitzar l'economia.
La inversió també recull una partida de 4'6 milions per a les expropiacions forçoses de les zones verdes. En aquest punt, l'equip de govern ha advertit que el pagament d'aquestes expropiacions s'allargarà fins al 2016. Segons l'àrea d'Economia, fins ara ja s'han afrontat dues terceres parts dels 40 milions d'euros que costarà compensar aquestes operacions als propietaris d'aquestes zones verdes.
Ràtio d'endeutament i pagament a proveïdors
L'àrea d'Economia treballa per mantenir la ràtio d'endeutament per sota del límit legal vigent del 75%. De cara al 2014, es preveu no superar el 66%.
Un altre dels objectius per al proper exercici és reduir al màxim el termini de pagament a proveïdors. En el segon trimestre d'enguany, el termini mitjà va ser de 37 dies, per sota de la mitjana de 120 dies de l'administració pública.
Els pressupostos es portaran a aprovació inicial en el ple d'aquest mes. De moment, s'han presentat aquest dilluns en audiència pública. La urbanització dels districtes, el pagament a les entitats, els deutes pendents d'administracions supramunicipals i la morositat han centrat les qüestions dels assistents.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.