L'AMB inverteix més de 30 milions d'euros a Sant Cugat

El pla d'inversions metropolità 2024-2028 finançarà projectes municipals centrats en la cohesió social, l'espai públic o el paisatge natural i urbà


  • Comparteix:

La pacificació de l'avinguda Cerdanyola es va fer amb el fons provinents de l'AMB / Foto: Cugat Mèdia

La pacificació de l'avinguda Cerdanyola es va fer amb el fons provinents de l'AMB / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat és el municipi que més inversió rebrà del Programa d'actuacions de millora urbana social (PAMUS) 2024-2027 amb un total de 22'3 milions. Així, el PAMUS, juntament amb tres programes més, conforma el pla d'inversions metropolità 2024-2028. Pel que fa a la dotació econòmica, aquesta compta amb un 25% més recursos i 83 milions d'euros més que al mandat del 2019-2023. L'objectiu és finançar projectes municipals centrats en la cohesió social, l'espai públic o el paisatge natural i urbà. Un exemple va ser la pacificació de l'avinguda de Cerdanyola feta amb els fons de l'AMB en una convocatòria anterior.

Amb un total de 423 milions, la inversió de l'AMB s'estructurà en dos plans: el pla d'inversions metropolità 2024-2028 i el Pla Social metropolità 2024-2027 que engloben altres programes d'actuacions i projectes per als ajuntaments metropolitans.

Pla d'inversions metropolità 2024-2028

Amb una dotació de 378 milions està dividit en quatre programes diferents amb l'objectiu de cobrir diversos tipus de projectes:

  • Programa d'actuacions de cohesió territorial (PACTE) 2025-2028:
  • Desplegat en els 35 municipis de l'AMB, excepte Barcelona, té com a objectiu fer els centre urbans més habitables així com rehabilitar o transformar els equipaments per millorar-ne l'eficiència energètica o l'accessibilitat. Posa el focus també en la construcció de nous equipaments públics i el foment de la mobilitat sostenible. Així mateix, compta amb un pressupost de 150 milions d'euros repartits entre els ajuntaments per assignació directa. Sant Cugat és el cinquè municipi on es destina més inversió en disposar de més de 7,5 milions d'euros segons la distribució basada en els criteris poblacionals i socioeconòmics.

  • Programa d'actuacions de millora urbana i social (PAMUS) 2024-2027:
  • Sent el que compta amb una dotació econòmica més gran (181 milions d'euros) Sant Cugat n'és el municipi que encapçala la llista obtenint més de 22 milions d'euros. Pel que fa als àmbits que aborda, se centra en la millora de l'espai públic, l'habitatge i l'emergència social i climàtica. A més, posa la mirada en la transició energètica, el foment de l'activitat econòmica i la cohesió social.

  • Programa de projectes i assistència tècnica 2025-2028:
  • Entenent que els serveis tècnics de l'AMB no són suficients per cobrir tot el desenvolupament dels programes del Pla d'inversions metropolità, des de l'organisme aporten una previsió de recursos de 20 milions d'euros per poder complementar, mitjançant la contractació externa, la capacitat pròpia.

  • Programa d'actuacions de millora de paisatge natural i urbà (PSG) 2025-2027:
  • L'AMB té per objectiu fer una sèrie d'inversions per valor de 27 milions. Així, se centra en la recuperació de zones degradades i la integració de les infraestructures viàries, energètiques i de serveis dins el paisatge metropolità. Les millores de la connectivitat entre espais urbans i naturals i les inversions en espais fluvials metropolitans també s'engloben en aquest programa.

    Pla social metropolità 2024-2027


    Amb un pressupost de 45 milions d'euros està compost per un pla i un programa amb l'objectiu de desenvolupar un territori més inclusiu, cohesionat i competitiu.
  • Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals 2024-2027:
  • Comptant amb una dotació econòmica de 30 milions d'euros, que arribarà per assignació directa a l'Ajuntament, posar la mirada en la qualitat de vida de les persones i les situacions de desigualtat i d'emergència social. En aquest sentit, també busca promoure la innovació i el treball en xarxa amb els agents socials i econòmics del territori i generar ocupació de qualitat així com retenir el talent.
  • Programa integral de barris per a la millora de les rendes (PIBMR) 2025-2027:
  • Amb l'objectiu de lluitar contra la concentració de la vulnerabilitat en determinats barris compta amb 15 milions d'euros i manté els mateixos objectius i criteris de la convocatòria anterior. Centrant-se en l'educació, la bretxa salarial i l'adaptació social entre d'altres.

    A través d'aquest pla, Sant Cugat rebrà anualment una dotació econòmica de 269.101,65 euros per a dur a terme les millores corresponents.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.