La CNMV veu 'deficiències rellevants' en la informació financera de Grífols però creu que el deute està ben reflectit

Les deficiències detectades han "dificultat" la capacitat de l'inversor d'entendre la situació comptable de la firma


  • Comparteix:

Grifols té la seva seu a Sant Cugat / Foto: ACN

Grifols té la seva seu a Sant Cugat / Foto: ACN

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha observat 'deficiències rellevants' en la informació financera remesa per la farmacèutica Grífols, amb seu a Sant Cugat, arran de l'informe de Gotham Research que acusava la catalana de manipular els comptes per maquillar el deute. Amb tot, la CNMV afirma en l'informe que ha fet sobre la qüestió que l'endeutament de la farmacèutica sí estava ben reflectit. Les deficiències que ha trobat, però, són significatives perquè 'han dificultat en alguns exercicis la a capacitat dels inversor d'entendre adequadament la situació financera, resultats i fluxos d'efectiu' de Grífols.

Com a conclusió general de l'informe la CNMV afirma que les investigacions dutes a terme no han identificat errors significatius en les magnituds quantitatives dels estats financers principals del període analitzat. Marca, com a excepció, el tractament comptable que es va donar a l'acord de col·laboració amb ImmunoTek GH i pel qual es creava la societat Biotek America, que la CNMV opina que "no era adequat".

Tampoc ha trobat "evidències" que permetin concloure que l'endeutament financer reflectit per Grífols als seus estats financers anuals consolidats "no es corresponguin amb la realitat".

EBITDA

Amb tot, sí ha trobat "deficiències rellevants" en el detall i exactitud dels desglossaments i notes explicatives que suporten les xifres de la informació financera en alguns exercicis del període analitzat. També n'ha trobat en la presentació de les mesures alternatives del rendiment, en particular l'EBITDA i la ràtio deute/ EBITDA.

Més enllà d'això, la CNMV també indica que s'han trobat tres incidències "de rellevància reduïda" relatives a manca de comunicació de participacions significatives sobre Grífols, corresponents a tres dels seus accionistes significatius.

Aquestes incidències, però, "no afecten els percentatges declarats", sinó la "necessitat de notificació addicional" per persones físiques que, sense tenir la condició d'accionistes, decideixen el sentit del vot d'aquestes participacions. La CNMV ha requerit als subjectes obligats que corregeixin la situació en els propers dies.

Sancions?

La CNMV apunta, també, que a data d'avui no es poden prejutjar les conseqüències sancionadores eventuals per a Grífols que, "en el seu cas", poguessin arribar a tenir les conclusions publicades avui, atès que per a això "s'ha de fer una anàlisi de legalitat completa, que en el seu cas podria donar lloc, o no, a la incoació d'un o diversos expedients sancionadors". Això, afegeix la mateixa font, "no pot determinar-se actualment i és un procés que pot requerir diversos mesos".

Finalment l'entitat "no identifica actualment la necessitat de dur a terme cap reformulació dels comptes de Grífols" ni considera que la multinacional catalana hagi de tornar a expressar les diferents qüestions analitzades a l'informe.

Però sí insta Grífols a publicar en un termini de quinze dies un detall de l'EBITDA i dels deutes financers nets, a 31 de desembre del 2023 i del 2022, d'aquelles entitats més rellevants on hi hagi participacions no controlades, així com els compromisos que assumirà l'entitat per adequar la utilització de les mesures alternatives del rendiment en els propers informes financers.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.