Grifols té més a prop poder reemborsar els donats de plasma

El Consell inicia les negociacions amb l'Eurocambra sobre la proposta de reemborsar substàncies humanes a la UE


  • Comparteix:

Grifols té la seu a Sant Cugat / Foto: ACN

Grifols té la seu a Sant Cugat / Foto: ACN

El Consell de la Unió Europea ha acordat aquest dimecres el seu mandat sobre la proposta de reglament que ha de regular el tractament de substàncies d'origen humà -com ara sang, teixits i cèl·lules- a la UE. Amb aquest tràmit, el Consell pot iniciar les negociacions amb el Parlament Europeu sobre la normativa, que contempla aspectes com el reemborsament de les despeses dels donants europeus de sang i els seus derivats. En un comunicat, els 27 s'han compromès, a través del text, a facilitar l'intercanvi de substàncies humanes entre països i unificar processos administratius, una decisió rellevant per a la companyia santcugatenca Grifols, que actualment ha d'importar bona part del plasma que utilitza dels Estats Units.

Segons el Consell, la nova regulació garantirà una millora protecció tant dels donants com de les persones que rebin tractament. Alhora, es reforçarà el marc legal i s'aconseguirà que aquest sigui "més flexible" per alinear-se amb els desenvolupaments científics. "Amb la nova regulació permetre millorar les previsions; [...] uns estàndards de seguretat actualitzats són essencials perquè els ciutadans tingui confiança en els seus sistemes de salut", ha remarcat el ministre espanyol de Salut en funcions, José Miñones Conde, en representació de la presidència espanyola al Consell.

En el text de compromís, els estats pretenen garantir una harmonització del sistema per facilitar els intercanvis de substàncies entre països i l'accés a teràpies elaborades a partir de substàncies d'origen humà. Per dur a terme aquesta tasca, es preveu la creació d'un òrgan europeu encarregar de coordinar i assessorar en aquest àmbit.

Per altra banda, es preveu atorgar noves competències a les autoritats nacionals perquè supervisin les activitats al sector, responsabilitzant-les també de l'autorització de pràctiques com el mateix intercanvi de substàncies.

En qualsevol cas, el Consell defensa -en línia amb el Parlament Europeu- la necessitat que les donacions siguin "voluntàries i no remunerades", és a dir, que les compensacions tan sols cobreixin les despeses vinculades al procés de donació. "Salvaguardar el principi de voluntarietat és molt important", reitera.

Tot i que no hi ha data oficial per l'inici de les negociacions, el Consell espera emprendre-les "com més aviat millor". En aquest sentit, l'objectiu de la presidència espanyola és que les parts arribin a un acord provisional al llarg d'aquest 2023.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.