Segons un estudi que Sant Cugat Empresarial (SCE) publicava a finals de 2020, el 40% de les empreses de Sant Cugat s'han vist obligades a fer un ERTO o a ajustar la seva plantilla per la crisi econòmica provocada per la Covid-19. El president de l'associació, Joan Franquesa, ha destacat en una entrevista a Cugat Mèdia que els sectors de la restauració i l'hosteleria són dels més afectats, però no els únics. "El lleure, la creació artística, activitats esportives; l'oci, les activitats culturals o educacionals són els segons grans sectors afectadíssims i sovins ens n'oblidem", apunta.
Una altra dada que deixa l'impacte de la pandèmia a la ciutat és que la ciutat ha perdut uns 5.000 llocs de treball. Són dades del tercer trimestre de 2020 que facilita la Diputació de Barcelona. Abans de la crisi sanitària, a Sant Cugat es generaven 65.000 llocs de feina (l'afectació, això sí, és molt més pronunciada en els treballadors assalariats que en els autònoms).
El treball dels ajuntaments
En declaracions a Cugat Mèdia, la tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica i Ocupació, Elena Vila, qualifica la situació com a "molt preocupant". Des que es la crisi va afectar el teixit econòmic, des de l'Ajuntament s'estan treballant quatre línies en clau local: preservar i recuperar el nivell d'ocupació d'abans de l'estat d'alarma, incidint en el suport al petit comerç; potenciar la qualificació professional i adaptar-la a les noves necessitats i a la demanda; garantir l'eficiència del servei d'ocupació, amb nous serveis d'orientació i suport emocional, per exemple; i reforçar l'orientació laboral en aquells col·lectius més vulnerables.Les empreses de Sant Cugat donen feina a persones més enllà de Sant Cugat. Per això, Vila aposta per "una estratègia a nivell català per fer front a la situació i deixar clar quin paper tenim tots els agents". La tinenta d'alcaldia considera que la crisi "ha posat de manifest la importància dels Ajuntaments". "Som l'administració més propera al ciutadà i sabem quines necessitats hi ha; també tenim contacte directe amb el teixit empresarial", subratlla, i reclama més recursos per afrontar la situació. Des de Sant Cugat Empresarial, Franquesa reconeix l'esforç, però considera que "la pandèmia posa de manifest els escassos mitjans que té l'administració local per actuar diligentment i ràpidament".
Vila ha recordat que el govern local està treballant amb els agents econòmics i socials de Sant Cugat en el nou pla d'ocupació de la ciutat, que haurà de culminar amb un "gran pacte per l'ocupació de qualitat" que haurà de fer front també a la precarietat laboral. Actualment s'estan posant en marxa les taules de treball i la idea de l'executiu és presentar el pla d'acció a finals del trimestre.
Comarca i país
Al Vallès Occidental s'han registrat 13.544 expedients, amb 134.915 treballadors afectats. D'aquests 11.410 són ERTO per suspensió de contracte, amb 110.525 afectats; 953 són ERTO per reducció de jornada, amb 23.234 afectats; i 38 són ERO, amb 1.156 empleats afectats.Pel que fa als municipis propers a Sant Cugat, a Rubí s'han acollit a expedients 1.007 empreses, amb 8.913 treballadors afectats, mentre que a Cerdanyola s'han tirat endavant 850, amb 8.312 empleats afectats. Pel que fa a les cocapitals comarcals, a Terrassa s'han registrat 2.985 expedients que han afectat 31.023 treballadors, mentre que a Sabadell s'han comptabilitzat 3.049 expedients que han afectat 20.688 empleats.
En el conjunt del país s'han sumat 130.556 expedients, amb 1.052.699 treballadors afectats. 112.044 són ERTO per suspensió de contracte, amb 900.208 afectats; 7.815, ERTO per reducció de jornada, amb 144.555 treballadors afectats; i 226 són ERO que han afectat 7.936 empleats.
Elena Vila
El nou pla d'ocupació de Sant Cugat ha de ser una resposta comuna a les conseqüències de la crisi. Ha de culminar amb un gran pacte per generar ocupació de qualitat i fer front a la precarietat laboral.
Joan Franquesa
La pandèmia posa en evidència els escassos mitjans que té l'administració local per actuar dilitentment i ràpidament. Per molt bona voluntat que hi posi l'Ajuntament de Sant Cugat (que la té), el nivell competencial és el que és.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.