Jaime Vives (Roche): 'La gran majoria no hem passat el virus, el risc és el mateix'

El director general a Espanya de Roche Diagnostics assenyala que el risc de contagi segueix existint, però hi ha més capacitat per tractar-lo


  • Comparteix:

Jaime Vives / Foto: Roche Diagnostics

Jaime Vives / Foto: Roche Diagnostics

La capacitat de detecció i control del coronavirus ha crescut amb el pas de les setmanes i una situació com la viscuda a finals de març i principis d'abril és difícil que es repeteixi. Aquest és el vaticini de Jaime Vives, director general de Roche Diagnostics a Espanya, en una entrevista al 'Sant Cugat a fons', on el directiu de l'empresa amb seu a Sant Cugat ha repassat com ha viscut la companyia la crisi del coronavirus i els plans de creixement de les instal·lacions a la ciutat, on estan presents des del 2003. Vives ha explicat que han col·laborat des del principi amb les administracions públiques i que ha millorat molt el coneixement del virus, fet que ajuda a tractar els casos i a prevenir-ne l'expansió.

ESCOLTA-HO

Com ha afrontat Roche la pandèmia?
Són temps extraordinaris, ningú no s'ho esperava. Vam començar l'any com tothom i, de cop, ens vam trobar en una situació on nosaltres hi teníem un rol molt important. I l'empresa ho ha fet des del primer dia. Que hi havia una pneumonia estranya a la Xina es va comunicar a la OMS el 31 de desembre i nosaltres el 22 de gener ja tenim el primer test PCR per començar a ajudar a la gestió de la pandèmia. Ha estat una reacció immediata però que ens tocava com a líders mundials del sector del diagnòstic.

Com ha canviat l'activitat de l'empresa en aquests mesos?
Ja l'any 2005, amb el primer virus SARS, ja vam elaborar uns plans de pandèmia que manteníem actius i vigents. Quan es va donar el cas, vam recórrer a aquesta previsió i va ser relativament senzill posar-nos en marxa. Ja sabíem quines tasques eren essencials, qui se'n podia anar a casa i qui no i és una lliçó que crec que altres empreses del sector sanitari haurien d'aprendre. Per tant ja tenien previst que, sense saber ni quan ni com, hi pogués haver una situació així?

De fet és la quarta que hem tingut aquest segle. En 20 anys hem tingut quatre pandèmies, aquesta ha estat clarament la més important. Hi ha hagut pandèmies a la Xina, a l'Orient Mitjà... És una cosa que es va donant regularment. Els que ens dediquem a la virologia sabem que això succeeix i que podrà seguir passant en un futur. El que ens ha sobtat ha estat la virulència i la capacitat de contagi.

Com es canvia l'orientació d'una empresa en un cas així?
La prioritat ha canviat a nivell de recerca. La tecnologia PCR és una patent de Roche als anys 80 i per tant va ser relativament fàcil moure la recerca d'aquesta àrea a desenvolupar un test específic per aquesta àrea. El problema és la part de qualitat i regulatòria, ja que el nostre sector ha de complir amb moltes coses tan internes com externes. Això ha estat el gran esforç, fer-ho en tan poc temps. La producció també ha estat un repte perquè calia escalar-la a produir milions de test.

Quin ha estat el grau de col·laboració amb l'administració?
Va anar molt bé al començament. Em van trucar del ministeri els primers dies de febrer perquè es començava a veure venir. Ja havien decidit prendre la decisió de començar a centralitzar la resposta davant d'aquesta crisis. Vam començar els contactes per explicar-los el test i quina capacitat de producció teníem. Amb això vam començar a col·laborar i fins a finals d'abril va anar molt bé. Vam aconseguir ajudar-los a ordenar la resposta des del punt de vista de laboratori.

Més enllà dels tests, en quines línies s'ha treballat aquests mesos?
Primer de tot, el gran repte ha estat entendre el virus. Com ataca, com infecta, com muta. Això és el més immediat avui en dia. Des del punt de vista de la teràpia, els primers pacients que es van començar a tractar no ho tenien tan fàcil perquè no tenien experiència. Hi havia teories, però fins que no es va aconseguir experiència no es va poder aconseguir. Ara hi ha molt més coneixement, tot i que no és complet, per poder tractar els pacients d'una manera molt millor.

Els test han sigut fonamentals per diagnosticar les infeccions i per saber si una persona ha estat exposada al virus o no. Amb aquestes dues eines i el coneixement mèdic, hi ha esperances que es pugui gestionar millor.

Com preveuen que evolucionarà la pandèmia?
Els virus segueix aquí com hi era al gener. El sabem tractar millor quan les persones es posen malaltes i crec que hem après a gestionar els brots i a controlar-los de manera que no creixi en excés com ha passat fins ara. Aquest virus té una característica que és que la incubació és molt llarga. L'individu que està infectat no ho sap, no se n'adona. Manté una relació social, amb la família, viatja i tot plegat i això fa que sigui molt difícil de contenir. Si tens un virus com el famós cas de l'ebola, on t'infectes i de seguida tens símptomes, és més fàcil de contenir.

En canvi, aquest virus és més complicat. No han canviat gaire coses, els tests de seroprevalència han donat un 5% de persones que han generat anticossos. La gran majoria no l'hem passat i si abans estàvem confinats i ara anem al carrer, el risc és el mateix.

No ens podem relaxar.
Hem de sortir perquè si no ens quedaríem confinats fins l'any 25. Però hem d'entendre com es comporta el virus, quines mesures de seguretat cal prendre, el tema de la higiene de mans, les mascaretes, la distància social... Els tractaments són més adients i tenim més capacitat per tractar les persones infectades i evitar el col·lapse del sistema sanitari.

Per tant, una situació com la del març-abril és difícil que es torni a donar?
Amb aquella intensitat suposo que sí, hi haurà rebrots, però hi ha més vigilància sanitària que permetrà controlar-los.

Ara que sembla que l'emergència s'ha suavitzat lleugerament, cap on ha de mirar Roche?
Ha estat un parèntesi. Com que és un producte que forma part del cor del nostre negoci només ha canviat certes prioritats de manera temporal, no l'estratègia. A nivell global i local és contribuir a desenvolupar tecnologia sanitària que permeti fer diagnòstics més ràpids i acurats i la gestió de la informació que es genera al laboratori perquè hem entrat a l'era digital del laboratori clínic. No és suficient generar dades i informació bàsica. Hem d'anar més enllà i lligar la informació per extreure'n conclusions. Ens estem centrant en la digitalització dels nostres sistemes.

Quina és la diferència entre els seus tests i el d'altres empreses, també amb seu a Sant Cugat, com Grifols o Palex?
No hi ha tanta diferència conceptual, potser en la forma tecnològica, però les variacions radiquen en que estem tractant amb un grup de població molt gran. Això porta una característica important que és la sensibilitat. Si tens un 99% vol dir que de 100 positius en detectes 99. El 100% pràcticament no existeix en diagnòstics. Si tenim un 85% penses que no està malament, però si estàs parlant de milions de persones, el 15% són molta gent. I aquestes persones a qui li dones un resultat erroni la reacció pot ser una o altra i es podria exposar a la infecció o contagiar-ne d'altres.

Està prevista la construcció d'un nou edifici a les instal·lacions de Sant Cugat. Com està el projecte?
Estem afinant els últims permisos, que s'han endarrerit amb la crisi del coronavirus, però està gairebé tot llest. La idea és fer-lo per incorporar a totes les persones que estan repartides per diversos espais que tenim llogats a prop de la nostra seu per integrar-los en un campus que permeti generar una identitat de campus, d'empresa, i fer servir les sinergies que tenim. Hem començat ja les obres, de fet.

Quina és la relació entre Roche i la ciutat de Sant Cugat?
Estan molt integrats des que vam venir l'any 2003. Sempre hem tractat d'estar molt a prop de l'Ajuntament i contribuir des del punt de vista social, però també oferint llocs de feina molt ben qualificats per la gent del nostre entorn. També tenim participació activa en associacions com Sant Cugat Empresarial o l'Àmbit B-30 per donar solidesa al teixit tecnològic de la zona.

La nostra idea és aportar valor a la ciutat que ens va acollir i on estem instal·lats. També hem de donar exemple de la importància de la tecnologia i el coneixement. Així podem ajudar també a l'entorn educatiu servint com a model per generar vocacions i per ajudar els joves a que entenguin les bondats d'aquestes professions.

Quin impacte sobre el negoci de Roche pot tenir una situació així?
Aquest any hem tingut una davallada importantíssima de vendes perquè venem al món hospitalari, que funciona amb una certa rutina. I aquesta rutina ha baixat entre un 60 i un 70%, segons els nostres paràmetres. Operacions que no es fan, malalts crònics que es queden a casa... Tota aquesta analítica no s'ha fet. Això és un impacte important a l'any 20, però creiem que això es recuperarà i que serà un parèntesi que tornarà a la normalitat l'any vinent.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.