L'economia i la relació Catalunya-Espanya centren el debat electoral de Cugat.cat


  • Comparteix:

Foto de família dels participants del debat

Foto de família dels participants del debat

El debat electoral organitzat a Cugat.cat s'ha centrat en dos grans temes, l'economia i la relació de Catalunya amb Espanya. Durant el primer bloc, tots els partits han coincidit a dir que la prioritat per als propers quatre anys ha de ser reactivar l'ocupació i sortir dels índex actuals d'atur. El futur del país i sobretot els pactes fiscals han centrat la segona part del debat. Una de les qüestions que ha suscitat també més confrontació ha estat la situació de la llengua a Catalunya. Tots els grups han acusat el PP de voler dividir la societat catalana amb aquesta qüestió, acusacions que els populars han rebutjat. Mira el debat a Cugat tv

El bloc econòmic ha iniciat el debat electoral organitzat per Cugat.cat. Tots els partits han coincidit a dir que la prioritat ha de ser reactivar l'ocupació i sortir dels índex actuals d'atur.

El PSC ha apostat per subvencionar les petites i mitjanes empreses. Els socialistes creuen que s'ha d'estudiar quines són les institucions que no són necessàries per reduir despesa. La número 15 a les llistes del PSC, Eva Bermúdez, ha explicat les prioritats econòmiques per les quals aposten.

Eva Bermúdez

Les nostres prioritats són crear ocupació, fomentar el creixement i ho volem fer apostant per una educació de qualitat i fent un canvi de model productiu.


CiU ha plantejat un pla de xoc en matèria d'ocupació millorant l'accés al crèdit. Segons la federació nacionalista, les dues caixes catalanes intervingudes recentment han de convertir-se en dos instruments fonamentals per garantir que les empreses puguin accedir al crèdit. Els nacionalistes aposten també per abordar la reforma d'hisendes locals. Així ho ha dit el número 4 per Barcelona de CiU, Carles Campuzano.

Carles Campuzano

Plantegem un pla de xoc en matèria d'ocupació i que faciliti l'accés al crèdit a les pimes.



El PP aposta per restaurar el teixit empresarial i abaixar els impostos. Els populars han criticat la gestió del tripartit, la qual qualifiquen de 'catastròfica'. Escoltem el número 25 a les llistes per Barcelona, Jordi Carreras.

Jordi Carreras

Si no creem llocs de treball i que hi hagi novament autònoms i pimes l'atur s'incrementarà. S'han d'abaixar els impostos perquè la gent pugui respirar.


ERC, de la seva banda, vol lluitar per aconseguir el concert econòmic. A més, els republicans volen incrementar el lloguer social. La candidata al Senat i presidenta de la secció local d'ERC, Mireia Ingla, ha dit que Catalunya 'no es mereix aquesta situació d'injustícia social que pateix'.

Mireia Ingla

Apostem per generar ocupació i lluitar per tenir el concert econòmic. Som un país treballador i responsable i no ens mereixem aquesta situació d'injustícia social que tenim.



ICV-EUiA aposta perquè l'administració pública intervingui més en la reactivació econòmica amb una fiscalitat més justa. Els ecosocialistes aposten per una economia social i sostenible. Volen, per exemple, eliminar diputacions, alts càrrecs i no retallar drets socials. La número 4 per Barcelona, Marta Ribas, creu necessari canviar 'radicalment' el sistema.

Marta Ribas

Creiem que l'única forma de reactivar l'economia és fent noves polítiques, canviant radicalment el sistema amb més intervenció pública.




El segon bloc del debat s'ha centrat en la relació de Catalunya amb Espanya. Una de les qüestions que ha suscitat més polèmica és la situació de la llengua catalana i castellana al país. Els grups nacionalistes han acusat el PP de voler dividir la societat catalana amb aquesta qüestió, acusacions que els populars han rebutjat.

En aquest sentit el PSC creu que el que toca ara és definir bé el recursos que té Catalunya i que la resta de l'Estat espanyol reconegui l'esforç fiscal que fan els catalans. A més, els socialistes aposten per un nou consorci tributari.

ICV-EUiA aposta per continuar avançant en el 'catalanisme popular' dins el Congrés dels Diputats. A més, els ecosocialistes aposten per un concert econòmic 'solidari' que passa per redistribuir millor la riquesa.

De la seva banda, els republicans creuen que el camí que ha de seguir Catalunya és la independència. ERC diu que és el més llarg però el que té l'horitzó més clar. Els republicans aposten per fer un referèndum d'independència i per 'cuidar' el català tot i dir que a Catalunya 'no hi ha cap conflicte de llengua'. A més, aposten pel model actual de TVC.

El PP, de la seva banda, creu que la solidaritat de Catalunya té un límit, però rebutgen la confrontació amb la resta de l'Estat espanyol com, asseguren, fan els nacionalistes. Els populars aposten per una 'Espanya sencera i per una Catalunya catalana i espanyola'. Jordi Carreras nega que el PP vulgui partir la societat catalana en matèria de llengua.

CiU aposta per construir un acord al voltant del pacte fiscal i és per això que volen que el govern català recapti els impostos del país i pactar directament amb l'Estat espanyol.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.