'La dansa d'arrel és viva i canviant': L'Esbart Sant Cugat celebra 50 anys mirant al futur

L'entitat santcugatenca arriba al mig segle de vida consolidant-se com un referent en la dansa d'arrel catalana


  • Comparteix:

Roger Cusidó, director d'Andança i Isaac Ballester, membre de la junta de l'Esbart / Foto: Cugat Mèdia

Roger Cusidó, director d'Andança i Isaac Ballester, membre de la junta de l'Esbart / Foto: Cugat Mèdia

L'Esbart Sant Cugat arriba aquest 2025 als 50 anys d'història, consolidant-se com un referent de la dansa tradicional catalana a la ciutat. Per celebrar aquest mig segle de vida, l'entitat ha preparat un seguit d'activitats i ha fet una mirada retrospectiva a la seva trajectòria, alhora que es projecta cap al futur.

ESCOLTA-HO


Mig segle de dansa catalana

L'Esbart Sant Cugat va néixer el 1975 quan un grup de santcugatencs va decidir recuperar la dansa d'arrel catalana. "Va sorgir d'un grup de gent que volia tornar a fer dansa en català i amb el temps ha anat creixent fins al que és avui dia", ha explicat Roger Cusidó, director d'Andança (escola de dansa de l'Esbart) en una entrevista al magazín 'Faves comptades'. Des d'aleshores, l'entitat ha crescut fins a convertir-se en una institució clau en la cultura popular de la ciutat, amb uns 150 socis i 300 alumnes a l'escola de dansa.

Amb el pas del temps, l'entitat s'ha anat adaptant als canvis socials i culturals, actualitzant la seva visió de la dansa tradicional. "Ens hem adaptat i hem anat fent el que tocava cada moment. No ens volem estancar tot i que fem dansa d'arrel catalana. La dansa d'arrel és viva i canviant", ha assegurat Isaac Ballester, membre de la junta.

Moments clau de la història de l'Esbart

Durant aquests 50 anys, l'Esbart ha viscut moments històrics, com el primer viatge internacional el 1981 a Alemanya, la participació en la inauguració del Mundial de Futbol del 1982, la gira al Japó el 1992 o la col·laboració amb Lluís Llach en l'espectacle 'Pont de Mar Blava' el 1994. Més recentment, destaca l'èxit de l'espectacle 'Tant records' el 2015 i la producció 'El cos que ens fa', que repassa la història de l'entitat.

També han deixat empremta els diferents directors artístics que han passat per l'Esbart. Des de Salvador Mel·lo, que va introduir elements de dansa clàssica, fins a Joan Serra, qui va apostar per un estil més expressiu i pedagògic. La incorporació de directores com Sílvia Pérez, Laia Martínez i Lali Mateu ha aportat noves perspectives i ha contribuït a la modernització de l'entitat.

Reptes de futur i celebració del 50è aniversari

De cara al futur, l'entitat vol seguir creixent adaptant-se als nous temps i mantenint l'essència de la dansa d'arrel catalana. Comha explicat Ballester, "Volem seguim ballant en català i que tothom, tingui l'edat que tingui, pugui gaudir de la dansa".

Per celebrar aquest mig segle de vida, l'entitat ha programat una quinzena d'activitats. L'aniversari servirà per recordar la història de l'Esbart amb l'objectiu de posar en valor la feina feta per socis i membres de la junta al llarg d'aquestes cinc dècades.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.