El Museu de Sant Cugat explora l'origen del turisme amb l'exposició 'Estiueig de proximitat, 1850-1950'

La mostra itinerant, produïda per la Diputació de Barcelona i premiada el 2021, es podrà visitar fins al 30 de març


  • Comparteix:

El Museu de Sant Cugat ofereix l'exposició 'Estiueig de proximitat, 1850-1950' fins al 30 de març / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

El Museu de Sant Cugat ofereix l'exposició 'Estiueig de proximitat, 1850-1950' fins al 30 de març / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

El Museu de Sant Cugat acull fins al 30 de març l'exposició itinerant 'Estiueig de proximitat, 1850-1950', una proposta que analitza el naixement i evolució del fenomen social de l'estiueig en un radi de 50 quilòmetres al voltant de Barcelona. La mostra, produïda per la Diputació de Barcelona i guardonada el 2021 amb el Premi a la millor exposició temporal per l'Associació de Museòlegs de Catalunya, ofereix una visió detallada d'un segle d'història del turisme local i està basada en els treballs de recerca del seu comissari, Joaquim Maria Puigbert.

ESCOLTA-HO


En una entrevista al magazín 'Faves comptades', la tècnica del museu Anna Isabel Hernández ha explicat que els visitants poden fer un recorregut per la història de l'estiueig i el seu impacte en el territori a través de diversos objectes històrics, com una rèplica d'una caseta de banys de principis del segle XX, vestits de bany dels anys 40 i 50 o un bagul de viatge del segle XIX.

Una rèplica d'una caseta de banys del segle XX que es pot veure a l'exposició

Una rèplica d'una caseta de banys del segle XX que es pot veure a l'exposició / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)


Una de les particularitats d'aquesta edició de la mostra és que el Museu de Sant Cugat hi ha afegit un àmbit específic sobre el passat estiuejant del municipi. "A finals del segle XIX, Sant Cugat es va convertir en una vila d'estiueig per la seva fisonomia rural, pintoresca i la presència de fonts naturals", ha explicat Hernández. Aquest fenomen es va veure potenciat per la millora de les comunicacions, amb la construcció de la carretera de la Rabassada el 1877 i l'arribada del ferrocarril el 1917, que van facilitar l'accés als estiuejants barcelonins.

A banda de la mostra, el museu ha programat diverses activitats complementàries, com tallers familiars, passejades guiades per la Torre Negra i les fonts de Collserola, i conferències sobre l'impacte social i urbanístic de l'estiueig. Una de les activitats destacades és la visita a la colònia d'estiueig de Can Montmany, guiada per l'historiador Juanjo Cortés.

La mostra ofereix una visió detallada d'un segle d'història del turisme local

La mostra ofereix una visió detallada d'un segle d'història del turisme local / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)


Les activitats són gratuïtes, però requereixen inscripció prèvia a causa dels aforaments limitats.

CONSULTA TOTES LES ACTIVITATS AQUÍ



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.