Com es tria el Premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater?

Els membres del jurat, format per cinc persones, són els encarregats d'atorgar aquest prestigiós premi


Temes relacionats

Oberta la convocatòria del 23è Premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater (22/nov/24)

Eduard Marco rep el Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater amb el record viu per la seva mare (17/oct/24)


  • Comparteix:

El 31 de gener acaba el termini per presentar-se al 23è Premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater. Des que s'atorga el guardó, només hi ha hagut tres edicions que han escapat de la norma habitual d'un sol premiat; l'any 2007, en què es va donar el premi a Albert Roig per 'A l'encesa' i també es va premiar una obra finalista, 'Apropiacions', de Josep Domènech Ponsatí, i els anys 2008 i 2023, que el premi va quedar desert. ''No agrada deixar un premi desert, perquè desapareix de l'escena pública. Però es fa per mantenir la qualitat'', apunta a Cugat Mèdia Enric Sullà, vocal de l'Associació Gabriel Ferrater.


Qui forma el jurat?

El jurat el conformen 5 persones, una xifra imparella per evitar empats, i en representació de tres àrees diferents: l'Ajuntament, Edicions 62, l'Associació Gabriel Ferrater i, a més, es demana a una figura destacada de la poesia que en formi part. Jordi Cornudella, Anna Maluquer, Marta Pessarrodona, Susanna Rafart i Marc Romeva són el jurat d'enguany. El veredicte es coneixerà d'aquí a cinc mesos, i l'entrega del premi i la presentació del llibre serà a la tardor.

I mentrestant, què fa?

Un cop es tanca el termini per presentar els originals s'engega la maquinària per triar el nou Premi de Poesia Gabriel Ferrater. Els membres del jurat reben una còpia de tots els treballs presentats que s'hauran de llegir. ''Hi ha d'haver temps per llegir-se els originals. El jurat ha de tenir entre tres i quatre mesos perquè hi ha d'haver lectura i relectura. Com més treballs es presenten, més temps es necessita'', especifica el vocal.

Passats aquests mesos, explica Sullà, els membres del jurat hauran d'haver fet una tria reduïda de ''les seves propostes'' i en una única reunió decidir quina serà l'obra guanyadora. El premi es tria per majoria simple ''si és que no hi ha unanimitat'', però també es pot donar el cas en què el jurat hagi d'anar votant fins a arribar al guanyador.

Sobre el fet que en dues ocasions el premi hagi quedat desert, el membre de l'Associació Gabriel Ferrater assegura que es declara desert quan no hi ha cap llibre ''a l'altura'' dels llibres premiats a les anteriors edicions. L'organització no vol ''perjudicar'' el seu nom atorgant un premi a un llibre que no està al nivell.

En aquest sentit, el president de l'Associació Gabriel Ferrater, Miquel Santaeulàlia, valora que cada vegada hi hagi més interès en la poesia per part dels joves, però critica una excessiva producció editorial ''sense filtre''. Alhora lamenta que hi hagi ''menys repercussió'' en un premi com el Ferrater a diferència d'altres premis literaris.

El Gabriel Ferrater, un premi de prestigi

El Premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater és un dels més ben dotats d'aquest gènere a Catalunya amb una aportació de 10.000 euros. Però la cosa no es queda només aquí, el guanyador veurà la seva obra publicada gràcies a Edicions 62 i com a present, també tindrà una estàtua de l'artista local Pep Codó. Tot plegat obliga el jurat a ser rigorós amb la seva tria, ja que del seu veredicte en depèn el reconeixement de la persona guanyadora entre el sector.

Consulta aquí les bases del 23è Premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater.


Enric Sullà

El resultat òptim és quan hi ha unanimitat. o quan hi ha conscens, un quatre a u, per exemple. Llavors, aquest u, pot dir ''bé ja m'agrada''. Però és clar, a vegades hi ha posicions i gustos del jurat que defensen el seu candidat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.