'Pedra i sang' torna aquest Nadal a Sant Cugat compaginant tradició i novetats

L'emblemàtica obra celebra la seva 24a edició i ja ha exhaurit les entrades per a les sis funcions


Temes relacionats

'Pedra i sang' reconeix la tasca com a cronista cultural incansable d'Eduard Jener (20/des/24)


  • Comparteix:

Una escena de la representació de 'Pedra i Sang' el 2023 / Foto: Ajuntament

Una escena de la representació de 'Pedra i Sang' el 2023 / Foto: Ajuntament

Sant Cugat manté viva una de les tradicions més emblemàtiques de Nadal amb 'Pedra i sang', l'obra teatral que narra l'assassinat de l'abat Biure a mans del noble cerdanyolenc Berenguer de Saltells durant la Missa del Gall de 1350. La 24a edició de l'espectacle arriba a la sala capitular del Monestir de Sant Cugat amb entrades ja exhaurides, en sis sessions, per Nadal i Sant Esteve a les 20 h i amb una doble representació el 27 i 28 amb passis a les 19 h i a les 21.30 h. Sota la direcció de Martina Vilarasau, que consolida el seu lideratge per tercer any consecutiu, l'espectacle combina la fidelitat al text original de Josep Maria Jaumà amb elements innovadors que reflecteixen els canvis de la ciutat i la societat.

ESCOLTA-HO

En una entrevista al magazín 'Faves comptades', l'actriu i dramaturga Martina Vilarasau, directora de l'obra des de fa tres anys, destaca com aquest espectacle ha evolucionat sense perdre la seva essència: "És patrimoni de la ciutat, i el públic se l'ha fet seu", afirma.

Vilarasau va assumir la direcció en solitari el 2023 després d'un període de transició amb la seva mare, Dolors Vilarasau, qui havia estat al capdavant durant dues dècades. La nova directora ha aportat una mirada renovada mantenint el caràcter tragicòmic de l'obra. "Cada persona aporta el seu bagatge i visió del món", explica Vilarasau, que també ha assumit la tasca d'actualitzar les escenes amb temes socials i locals. La dramaturga ha avançat a Cugat Mèdia que enguany les escenes de crítica social abordaran problemes com l'accés a l'habitatge, "És un tema que està sobre la taula, que és bastant patètic i problemàtic per a moltíssima gent", avança Vilarasau. També s'abordaran qüestions locals com l'estat de les voreres de la ciutat, sempre des d'un enfocament irònic i còmic.

Martina Vilarasau i Josep Maria Jaumà, davant les instal·lacions de Cugat Mèdia

Martina Vilarasau i Josep Maria Jaumà, davant les instal·lacions de Cugat Mèdia / Foto: Cugat Mèdia


Josep Maria Jaumà, autor del text original, celebra la renovació constant de l'obra: "Les tradicions han d'evolucionar per no encarcarar-se". Jaumà destaca com cada any s'incorporen nous elements a través del cor i les escenes actualitzades, mantenint viu l'interès del públic.

Enguany, Pedra i Sang comptarà amb un repartiment divers que inclou actors veterans i noves incorporacions. Aquesta barreja de generacions és, segons Vilarasau, "el que fa tirar endavant l'espectacle i el que demostra que està viu". A més, aquest any el personatge del rei Pere III el Cerimoniós serà interpretat en dies alternats per Carles Martínez i Míriam Alemany, oferint dues visions diferents del mateix rol. "Aquestes mirades renovadores són necessàries per reflectir una societat en constant canvi", apunta Vilarasau.

Amb més de dues dècades d'història, Pedra i Sang no només és una obra teatral sinó també un punt de trobada intergeneracional per als habitants de Sant Cugat. "És més que una obra; és una família que es renova any rere any", reflexiona Jaumà.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.