La Creu de Terme del Monestir, a punt de tornar a casa després de la restauració

El monòlit tornarà a lluir al recinte del Monestir tres anys després de l'acte vandàlic que la va destrossar


  • Comparteix:

La Creu de Terme del Monestir després de l'acte vandàlic que la va trencar / foto: Lali Puig

La Creu de Terme del Monestir després de l'acte vandàlic que la va trencar / foto: Lali Puig

La Creu de Terme del Monestir de Sant Cugat, un dels elements més icònics del patrimoni local, està a punt de tornar al passeig de l'Hort de l'Abat-Jardins del Paga-li Joan després de tres anys de restauració al Centre de Restauracions de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC). Si no hi ha cap inconvenient, aquest desembre es restituirà el fust original i es posarà una rèplica de la creu, segons ha avançat la directora dels Museus de Sant Cugat, Alba Rodríguez, al magazín 'Faves comptades'.

ESCOLTA-HO

La creu del Monestir: una icona en restauració

"La Creu del Monestir no només és un element artístic, sinó també un testimoni del passat que marcava els límits dels termes parroquials i oferia protecció simbòlica als viatgers", ha explicat Rodríguez.

Originalment, la creu es trobava a la plaça Rafael Casanova, a l'entrada del camí cap a Terrassa. Durant la Guerra Civil, com moltes altres creus de terme del país, va ser destruïda, però es va recuperar i instal·lar dins el recinte del monestir per protegir-la. Aquesta protecció va ser efectiva fins al 2021, quan un acte vandàlic va provocar que la peça es fragmentés en múltiples parts.

"El 2021, algú es va enfilar a la creu, que ja havia patit danys previs i estava restaurada. Això va causar un col·lapse estructural que la va deixar completament esmicolada", ha detallat la directora dels Museus. El procés de restauració ha estat especialment laboriós, ja que es va haver de garantir l'estabilitat de cada fragment abans de reconstruir el conjunt.

Alba Rodríguez, directora dels Museus de Sant Cugat a l'estudi Ramon Barnils de Ràdio Sant Cugat

Alba Rodríguez, directora dels Museus de Sant Cugat a l'estudi Ramon Barnils de Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia



Història de les Creus de Terme a Sant Cugat


Les Creus de Terme, segons Rodríguez, eren elements que "assenyalaven els termes civils o parroquials o d'accés a una població" i tenien una doble funció: pràctica i religiosa. "Era una manera d'indicar que s'entrava en un terme o que t'acostaves a una població", explica la directora, afegint que també tenien un significat "adreçat a la protecció, una manera de demanar a la divinitat que protegís aquell espai".

Sant Cugat va arribar a tenir fins a 10 creus documentades, de les quals actualment només es conserven indicis de quatre: La Creu del Monestir, la Creu de Coll Favà, la Creu d'en Blau i la Creu Trencada.

Pots escoltar el magazín 'Faves comptades' de dilluns a divendres de 10 h a 12 h al 91.5 FM i a cugat.cat/directe



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.