El concert homenatge a Victòria dels Àngels reivindica l'amor de la soprano per la cançó catalana

El repertori inclourà peces de Granados, Mompou i Toldrà, entre d'altres


  • Comparteix:

D'esquerra a dreta: Maria Farriol, Núria Escamilla, Elena Mora, Marc Busquets, Pedro Pardo i Emili Marlès / Foto: Cugat Mèdia

D'esquerra a dreta: Maria Farriol, Núria Escamilla, Elena Mora, Marc Busquets, Pedro Pardo i Emili Marlès / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat recordarà el centenari del naixement de Victòria dels Àngels amb un concert al Teatre-Auditori el 26 d'octubre a les 20 h a càrrec de l'Orquestra Simfònica Victòria dels Àngels i amb les veus de les sopranos Mercedes Gancedo, Montserrat Seró i Irene Mas Salom. Amb aquest concert es vol rememorar el debut de Victòria dels Àngels al Palau de la Música l'any 1944. És per això que es recordaran, entre d'altres, algunes de les obres que la soprano va interpretar en aquell moment i que són tot un reconeixement a la cançó catalana, gènere que la cantant va portar per bandera arreu del món.

El director de l'Orquestra Simfònica Victòria dels Àngels, Pedro Pardo, ha preparat un repertori eclèctic que inclou peces d'Enric Granados, Frederic Mompou, Eduard Toldrà, Manuel García Morante, Joaquín Rodrigo i Xavier Montsalvatge. En aquest sentit, Pardo ha reivindicat que "es faci música de compositors catalans contemporanis" així com la defensa "dels nostres músics i els nostres cantants".

El concert començarà amb 'Quejas o la Maja y el ruiseñor', d'Enric Granados i continuarà amb una de les obres més emblemàtiques del repertori, el cicle de cançons 'El combat del somni' de Frederic Mompou. El programa continuarà amb dues cançons d'Enric Toldrà com són 'Maig' i 'A l'ombra del lledoner', a les que seguirà una selecció de cançons populars catalanes arranjades per Manuel García Morante. El programa finalitzarà amb 'Tríptic de mossèn Cinto', de Joaquín Rodrigo, i 'Cinco canciones negras' de Xavier Montsalvatge.

La regidora de Cultura, Núria Escamilla, ha posat de manifest que aquest concert està fet amb "molta delicadesa", des de 'l'emotivitat' i des de "la veritat", mentre que la directora del Teatre-Auditori, Maria Farriol, ha apuntat que és "un honor" acollir aquest concert i celebrar el centenari del naixement d'una persona que "és un referent de país" i "molt propera a nosaltres i al Teatre-Auditori".

Victòria dels Ángels, una història d'amor amb Sant Cugat

Les activitats del centenari del naixement de Victòria dels Àngels, ha destacat el seu comissari, Marc Busquets, han sigut una "oportunitat d'or" per apropar la figura de la soprano a la ciutadania i reivindicar "les seves diferents facetes" tant de la seva vida professional com la personal. Així mateix, la directora de la Fundació Victòria dels Àngels, Elena Mora, ha volgut recordar la "bonica" història que vincula la soprano amb Sant Cugat. A la cantant li va fer "tantíssima il·lusió" que l'aleshores director de l'escola de música, Jaume Abad, volgués que el centre portés el seu nom, que Victòria dels Àngels "va decidir venir a viure aquí". Mora, ha destacat que en un any ple de celebracions, "no podia faltar la celebració a Sant Cugat".

Un homenatge també al Monestir

Posteriorment, el 2 de novembre, un concert al Monestir posarà el punt final a la programació d'actes d'homenatge a la soprano a Sant Cugat. El preu de l'entrada, de 10 euros si es compra al despatx parroquial i de 12 si es fa en línia, anirà íntegrament a Càritas Sant Cugat. Per a mossèn Emili Marlès, "aquesta dimensió solidària del concert l'envelleix encara més". Una de les particularitats d'aquest concert, a més, és que hi sonarà una peça de Joan Morera, un compositor seguidor de Victòria dels Ángels, i del qual sonarà un 'Ave Maria' que l'Orquestra Simfònica Victòria dels Àngels ha adaptat per estrenar-la a Sant Cugat.






Pedro Pardo

Avui dia és com estrany que facis música de compositors catalans, la majoria estan morts fa 20 anys, però que són contemporànis. I escoltes la música, i de vegades penses: ''tant de bo fóssim francesos, perquè els francesos li donen aquest poder a la seva música, aquesta defensa''. I nosaltres volem defensar els nostres músics, els nostres cantants i la nostra música.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.