Mor Àlex Susanna, 'ànima' del Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat

Poeta, escriptor, professor i gestor cultural, va ser fundador de l'editorial Columna i director de l'Institut Ramon Llull entre 2013 i 2016


  • Comparteix:

Alex Susanna, en una imatge d'arxiu / Foto: ACN (Pau Cortina)

Alex Susanna, en una imatge d'arxiu / Foto: ACN (Pau Cortina)

El poeta, escriptor, professor i gestor cultural Àlex Susanna i Nadal ha mort als 66 anys. Susanna va ser fundador i director de l'editorial Columna (1985-1999), professor de literatura catalana durant una dècada a la Universitat Rovira i Virgili (URV), director de l'Institut Ramon Llull entre 2013 i 2016, i també director de la Fundació Caixa Catalunya-La Pedrera (2004-2010) i de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural (2016-2017). Vinculat amb Sant Cugat, va ser el responsable de la primera Nit de la Poesia i, segons ha destacat l'Ajuntament, 'l'ànima' del Festival Nacional de Poesia.

Va publicar més d'una vintena de llibres -bàsicament volums de poesia i dietaris- i va ser distingit amb premis com el Miquel de Palol per 'Memòria del cos', el Josep Pla per 'Quadern venecià', el Carles Riba per 'Les anelles dels anys' o el Rosalía de Castro pel conjunt de la seva obra.

Les xarxes socials s'han omplert de mostres de condol per la pèrdua de Susanna.





Llicenciat en Filologia Catalana i director d'art a la Fundació Vila Casas

Nascut a Barcelona el 1957, Àlex Susanna va estudiar a l'escola Virtèlia, el Liceu Francès i l'Aula. Es va llicenciar en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, i entre 1982 i 1992 va ser professor de literatura catalana a la Universitat Rovira i Virgili. Com a gestor cultural, també va fundar i dirigir el Festival Internacional de Poesia de Barcelona (1984-2000), i el 2020 es va incorporar com a director d'art a la Fundació Vila Casas. Va col·laborar com a articulista en diversos mitjans de comunicació i la seva obra s'ha traduït a nombroses llengües com el castellà, el francès, el portuguès, l'anglès, l'italià, el grec, l'àrab, el xinès o el rus.

En una entrevista a l'ACN del 2015 com a director de l'Institut Ramon Llull, Àlex Susanna afirmava que "en una Catalunya independent, l'IRL també hauria d'internacionalitzar els autors catalans que escriuen en castellà". El director del Llull precisava que si el país volia tenir "taca pròpia" en el mapa l'objectiu passava per "sumar, integrar i presentar-se al món sense complexos".



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.