La figura de Francesca Bonnemaison cobra vida amb una mostra a l'ANC de Sant Cugat

L'Arxiu Nacional de Catalunya subratlla la figura a través d'una mostra de brodats, documents i registres sonors


  • Comparteix:

L'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) acull una exposició de la divulgadora de l'educació femenina popular, Francesca Bonnemaison. Un recull d'una selecció de documents, brodats i sons que combinen una feina arxivística amb la faceta més personal de l'autora. Disponible fins al 29 de maig, '¡Cuidadito que pincho!' és el títol d'una mostra plena de secrets, detalls i anècdotes que poden passar desapercebuts si no s'afina la mirada. Fins i tot, el mateix títol de l'exposició té la seva pròpia història darrere.

L'exposició, resultat de tres anys de feina de l'artista Núria Benet, és un recorregut interactiu pensat com una passejada amb diverses parades. Comprèn des de fotografies de la mateixa Núria Benet fins a documents acadèmics, passant per la correspondència personal de Bonnemaison. Per primera vegada, l'Arxiu Nacional de Catalunya mostra al públic documents originals, conservats en el mateix fons de l'arxiu.

Aquest dijous 16 de maig es presentarà la publicació que recull el procés creatiu que ha seguit Benet per a aquesta exposició. L'acte es farà a les 18 h al mateix Arxiu Nacional de Catalunya, i comptarà amb la presència d'Elina Norandi, historiadora, crítica d'art i està especialitzada en la iconografia produïda per dones artistes.

La mostra combina la seva afició als brodats amb documents arxivístics i registres sonors. Aquests darrers estan elaborats en col·laboració amb les Dones Sonores de Ràdio Paquita.

Més enllà de ser una exposició, la proposta també ha estat un procés que ha permès Núria Benet endinsar-se en el món del brodat i donar-li una altra dimensió. Una afició que s'ha anat construint poc a poc igual que el projecte, on ha incorporat peces i puntures. Fins i tot, s'han organitzat sessions de brodat col·lectiu per plasmar, puntada a puntada, un conte de Francesca Bonnemaison en un llençol.

Pedagoga de professió, Francesca Bonnemaison va néixer el 1872 a Barcelona, però no va ser fins al 1909 quan va rebre l'encàrrec de dirigir la biblioteca de la parròquia de Santa Anna de la capital. Aquest fet acabaria marcant la construcció de la seva gran obra: l'Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona.


Núria Benet

'Cuidadito que pincho!' és una frase inclosa en un conte que va escriure Francesca Bonnemaison amb 11 anys i que explica la historia d'una flor i una papallona.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.