Marta Pessarrodona rep la Medalla d'Or de la Generalitat enaltint el català

L'escriptora santcugatenca ha estat guardonada en un acte a la plaça de Margarida Xirgu a Barcelona


  • Comparteix:

L'escriptora i veïna de Sant Cugat Marta Pessarrodona ha rebut aquest dijous la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya i suma un nou reconeixement a la seva dilatada trajectòria. En el discurs d'agraïment, l'escriptora ha enaltit la llengua catalana i ha assegurat que 'el bilingüisme es combat amb el plurilingüisme', recordant així una de 'les savieses' de la lingüista Carme Junyent, qui va morir diumenge passat. La cantant Maria del Mar Bonet i el promotor cultural Eliseu Climent també han estat guardonats en un acte celebrat a la plaça de Margarida Xirgu de Barcelona i que ha servit per obrir els actes nacionals commemoratius de la Diada.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha agraït a Pessarrodona la seva obra literària i la seva tasca "d'aproximar la literatura universal a la llengua catalana i de reivindicar la literatura feta per dones". Aragonès ha destacat els tres guardonats per "donar-ho tot pel progrés del català" i per ser "referents de la ciutadania de Catalunya".

Marta Pessarrodona (Terrassa, 1941)

Pessarrodona és una de les intel·lectuals de més prestigi del país, reconeguda com a poeta, assagista, traductora, narradora, crítica literària, editora i articulista. Com a biògrafa, Pessarrodona s'ha centrat en escriptores cabdals de la literatura catalana, com Maria Aurèlia Capmany, Frederica Montseny i Mercè Rodoreda, entre d'altres. Ha destacat en el diàleg constant i fructífer que ha realitzat entre la poesia i la literatura catalana i les europees, sobretot l'anglosaxona, via Virginia Woolf, de qui ha estat la màxima introductora en la cultura catalana. En el camp de l'assaig, ha dedicat bona part de la seva mirada literària a l'exili provocat per la Guerra Civil.

Ha rebut nombrosos premis i distincions com la Creu de Sant Jordi (1997), la Medalla d'Honor de la Ciutat de Terrassa (2013), el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2019), el Premi Nacional de Cultura (2011), el Premi Prat de la Riba de periodisme (2007), el Premi Rosalía de Castro pel conjunt de la seva obra (2020), i el Premi Especial de Poesia de la Fundació Jesús Serra, guardó que reconeix la trajectòria de la seva obra poètica com a escriptora consolidada (2022). Des d'aquest any, és filla predilecta de Sant Cugat.

Altres santcugatencs que han rebut la Medalla d'Or són el jesuita i historiador Miquel Batllori (1985) i Arcadi Oliveres (2021). Victòria dels Àngels (1982), molt vinculada a Sant Cugat, també va rebre la distinció.








Marta Pessarrodona

Carme Junyent ens ha deixat molt recenment. El nostre dol per ella ens honora com a poble. Una de les savieses que ens ha llegat és que el bilingüisme es combat amb el plurilingüisme.

Pere Aragonès

Marta, mil gràcies pels teus versos, per tota la teva obra literària, per com aproximes la literatura universal a la nostra llengua i per com reivindiques la literatura feta per dones.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.