La Biblioteca Gabriel Ferrater celebra 30 anys amb el desig de continuar creixent

La directora de l'equipament, Helena Sànchez, i el bibliotecari Luis Julián han parlat de la trajectòria d'aquest servei a la ciutat


  • Comparteix:

Imatge de l'interior de la Biblioteca Central Gabriel Ferrater / Foto: Localpres

Imatge de l'interior de la Biblioteca Central Gabriel Ferrater / Foto: Localpres

La Biblioteca Central Gabriel Ferrater commemora enguany el 30è aniversari amb un seguit d'actes que tindran lloc al maig i un recital homenatge a Victòria dels Àngels al novembre. Aquest servei, un dels més ben valorats per la ciutadania, segons l'últim Observatori Sociològic, va rebre el 2022 poc més de 226.000 visites presencials, 223.000 préstecs i 420 activitats entre contes, clubs de lectura, visites escolars i exposicions. La directora del servei, Helena Sànchez; i un dels bibliotecaris més veterans, Luis Julián, han recordat els inicis i han avançat el programa d'actes de celebració al 'Connectats'.

ESCOLTA-HO

L'espectacle 'La biblioteca s'apropa al mercat' ha donat el tret de sortida aquest dijous a la celebració. El plat fort, però, arribarà al novembre amb l'homenatge a Victòria dels Àngels, dins dels actes commemoratius de l'aniversari del Centre Cultural, amb la col·laboració del Conservatori-Escola Municipal de Música. Una 'Hora del conte' especial, un recital poètic i un espectacle familiar de màgia completaran el programa.

Helena Sànchez, directora de la Biblioteca Central Gabriel Ferrater i Luis Julián, bibliotecari

Helena Sànchez, directora de la Biblioteca Central Gabriel Ferrater i Luis Julián, bibliotecari / Foto: Cugat Mèdia


La Biblioteca Central Gabriel Ferrater, originalment batejada amb el nom de Biblioteca del Mil·lenari, en commemoració al mil·lenari de Catalunya, es va inaugurar el 10 de maig de 1993. Llavors, el centre formava part del complex cultural integrat per l'Escola de Música, els cinemes i el Teatre-Auditori i donava servei a una població d'uns 43.000 habitants. En aquell moment estava adscrita al Sistema de Lectura Pública de la Generalitat de Catalunya i la gestió es feia a través d'un conveni amb la conselleria de Cultura. Luis Julián, bibliotecari de la Central des de 1999, recorda que "hi havia molta feina a fer, però el primer va ser donar visibilitat a la biblioteca per donar-la a conèixer". El 2001 l'Ajuntament va signar un conveni de gestió amb la Diputació de Barcelona per passar a formar part de la Xarxa de Biblioteques Municipals, "un canvi molt important i que ens va ajudar molt", assegura Julián.

L'evolució de les biblioteques no s'atura. Només la pandèmia va interrompre el debat sobre el nou model plantejat per la Diputació de Barcelona. La directora de la Biblioteca Central Gabriel Ferrater, Helena Sànchez, explica que aquesta evolució consisteix a "fer un pas més endavant, però implica que els equipaments han de tenir uns espais polivalents, flexibles, amb aules de formació i sales d'actes. És com ha d'evolucionar el model de biblioteca a Sant Cugat i arreu". Malgrat les actuals limitacions d'espai, la biblioteca continua oferint noves activitats com el 'Cafè filosòfic', un espai de debat, o les Xerrades de Salut, propostes que es "multiplicarien" si, com diu Julián, hi hagués una sala polivalent. "És el que ens falta, una nova biblioteca amb una sala polivalent que ens faci créixer a tots els nivells", reconeix el bibliotecari.

La Xarxa Municipal de Biblioteques de Sant Cugat va començar a desplegar-se el 2011 amb la posada en marxa de la Biblioteca de Mira-sol Marta Pessarrodona i uns anys més tard, el 2015, la Biblioteca de Volpelleres Miquel Batllori. Biblioteques de Sant Cugat disposen actualment d'un fons de 125.951 documents i 36.270 usuaris inscrits. Actualment, el servei estrella és el préstec infantil i l'activitat estrella els clubs de lectura.


Helena Sànchez i Luis Julián

Per implantar aquest nou model de biblioteca els equipaments han de complir amb unes característiques. Han de ser espais polivalents per poder fer tallers, dinàmiques ... / Ens falta aquesta nova biblioteca amb una sala polivalent que ens faci créixer.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.