'Si no existís, ens l'hauríem d'inventar': Sant Cugat nomena Àngels Ribé filla predilecta

El ple ha aprovat per unanimitat atorgar la màxima distinció local a l'artista florestana


  • Comparteix:

Àngels Ribé rep la distinció / Foto: Cugat Mèdia

Àngels Ribé rep la distinció / Foto: Cugat Mèdia

Àngels Ribé se suma a la llista de fills i filles predilectes de Sant Cugat. El ple municipal ha aprovat aquest dilluns, en sessió extraordinària, atorgar a l'artista floresta aquesta distinció, la més alta que es lliura a Sant Cugat. La ciutat la reconeix com 'una de les artistes més personals i significatives de l'art contemporani' i, com ha apuntat l'escriptor i gestor cultural Àlex Susanna, 'si no existís, ens l'hauríem d'inventar o estaríem en un buit inquietant'. Ribé ha agraït a la família, al Centre d'Art Maristany i als seus amics el suport durant la seva trajectòria, i ha qualificat de 'plaer i honor' haver estat nomenada filla predilecta.

ESCOLTA-HO

Els membres de la Taula d'Arts Visuals han estat els promotors de l'atorgament del títol de filla predilecta a Àngels Ribé. Al ple extraordinari d'aquest dilluns també s'ha nomenat fills predilectes l'escriptora Marta Pessarrodona i el dissenyador gràfic Josep Pla-Narbona, aquest últim a títol pòstum.

Àngels Ribé (Barcelona, 1943)

Àngels Ribé és una artista essencial per conèixer la història i l'art català contemporani i la seva evolució des dels anys finals de la dècada de 1960 fins a l'actualitat. L'artista segueix produint obra nova, tal com es va poder veure a l'exposició 'Sota l'ossa major' al Centre d'Art Tecla Sala (2020), i a la instal·lació 'Pas Mal' que va realitzar l'any 2021 al Centre d'Art Maristany, amb fotografies que ella intuïtivament anava recopilant de les seves passejades al voltant de Collserola.

Aquesta trajectòria notable ha estat reconeguda de manera institucional pel Premi d'escultura de la Fundació Vila Casas (2002), el Premi Nacional de Cultura (2012), el Premi Honorífic del Gremi de Galeries d'Art de Catalunya i de l'Associació Art Barcelona (2019), el Premio Nacional de Artes Plásticas (2020) del Ministeri de Cultura, i la Creu de Sant Jordi (2021) de la Generalitat de Catalunya. A més, l'any 2022 va ser reconeguda amb la 'Declaració d'Orgull Florestà' al consell de barri de la Floresta.

Una empremta que va més enllà de la ciutat

Els grups municipals han aprovat per unanimitats els nomenaments de les filles i fill predilectes. "Han deixat empremta a la ciutat, però també de portes enfora", ha dit l'alcaldessa, Mireia Ingla. Per part dels grups municipals, des d'ERC-MES, la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha subratllat que lliurar aquests reconeixements fan que la ciutat estigui "més compromesa amb la cultura". En el mateix sentit s'ha pronunciat el primer tinent d'alcaldia i portaveu del PSC, PEre Soler, que ha apuntat que tot plegat fa que Sant Cugat sigui "una mica més gran". El segon tinent d'alcaldia i portaveu de la CUP-PC, Marco Simarro, ha destacat la vinculació dels homenatjats a la cultura, "una eina d'expressió social, política i reivindicativa".

Per part de l'oposició, el portaveu de Junts, Josep Maria Vallès, ha agraït com l'aportació cultural de Pessarrodona, Pla-Narbona i Ribé ajuda a "obrir els ulls a aquells que no tenim aquestes habilitats". Finalment, el portaveu de Cs, Aldo Ciprian, ha recordat que la distinció de fill predilecte és la més important que s'atorga a Sant Cugat, ja que "representa tot el veïnat".

També són fills predilectes de la ciutat:

  • Joan Fàbregas i Joan Llamas (2006)
  • Pep Blanes (2011)
  • Pilar Gefaell (2012)
  • la Penya Regalèssia (2014)
  • Pere Grau (2015)
  • Joan Tortosa (2017)
  • Gabriel Ferrater (2018)
  • Rudolf Häsler (2018)
  • Montserrat Obiols i Carmen Rojo (2019)
  • Arcadi Oliveres (2021)



  • Àngels Ribé

    És un plaer i un honor que m'hagueu donat aquest títol de filla predilecta. Em fa molt contenta.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.