Sant Cugat ja és la Capital de la Sardana

La ciutat posa de manifest el compromís amb aquesta dansa tradicional, amb una iniciativa que portarà una quarantena d'activitats durant 12 mesos


  • Comparteix:

Les cobles han ressonat als carrers de Sant Cugat durant tot aquest dissabte i es respira tradició sardanista per tot arreu. La ciutat ja és la Capital de la Sardana 2023. La proclamació de la capitalitat dona pas a 12 mesos que portaran una quarantena d'activitats (ballades, concerts, exposicions, xerrades i més) arreu del municipi. Cugat Mèdia és el mitjà oficial de la celebració.


CONSULTA AQUÍ TOTA LA PROGRAMACIÓ DE SANT CUGAT CAPITAL DE LA SARDANA 2023

Capital Sardana

Capital Sardana / Foto: Ajuntament

El tret de sortida ha estat aquest matí de dissabte, amb l'acte amb què Sant Cugat ha pres el relleu a Balaguer en una trobada al Teatre-Auditori. S'ha aprofitat l'escenari per estrenar la sardana de la capitalitat, creada per Anna Abad i interpretada per la Cobla Jovenívola de Sabadell. El vídeo ja es pot veure al canal de Youtube de l'Ajuntament i dimarts vinent a les 22 h es podrà veure a La Xarxa+ i a Cugat Mèdia.



Una cercavila a càrrec de les entitats de cultura popular i tradicional de Sant Cugat ha fet ruta des de l'equipament municipal fins a l'ajuntament, on s'ha descobert la placa commemorativa que reconeix la capitalitat.

Moment on l'alcaldessa, Mireia Ingla, destapa la placa commemorativa

Moment on l'alcaldessa, Mireia Ingla, destapa la placa commemorativa / Foto: Lali Puig

Per al president de la Confederació Sardanista, Xavier Tresserras, aquest reconeixement és quelcom més que "un seguit d'actes culturals". "És un punt de partida per al sardanisme de formar part per sempre de la vida cultural de la població i un llegat per a futures generacions", ha dit. De fet, un dels objectius de l'associació, compartit per l'Entitat Sardanista de Sant Cugat i l'Ajuntament, és fer arribar la passió per a sardana a tots els segments de la població i, especialment, el focus està posat en el jovent.

"Les sardanes i les cobles omplen molts caps de setmana la plaça d'Octavià", ha apuntat l'alcaldessa, Mireia Ingla, que considera que la capitalitat servirà perquè Sant Cugat posi de manifest "l'estima per aquesta dansa i com ens identifiquem amb els valors que representa".

Les activitats han continuat a la tarda, amb una ballada multitudinària a la plaça de Victòria dels Àngels, davant del Teatre-Auditori, amb la música de la Cobla Jovenívola de Sabadell.

Ballada de sardanes a la plaça de Victòria dels Àngels

Ballada de sardanes a la plaça de Victòria dels Àngels / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

La trobada ha estat l'avantsala d'un dels plats forts de la jornada: l'estrena de 'Coblism 2' al Teatre-Auditori. Es tracta d'un espectacle que ha posat sobre l'escenari el discjòquei Ralph Dumas, la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona i la CobosMika Company. Música catalana tradicional i música electrònica, de la mà en una proposta que actualitza la cobla.

Un moment de l'espectacle 'Coblism 2'

Un moment de l'espectacle 'Coblism 2' / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

RECONEIXEMENTS

Amb motiu de la proclamació de la capitalitat, s'han donat a conèixer els guardonats amb els Premis Capital de la Sardana. Són uns reconeixements a les persones, entitats i institucions "que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional". Els premis es lliuraran el 16 de desembre, en una cerimònia al Teatre-Auditori

Medalla al Mèrit Sardanista

Jaume Nonell i Juncosa. El promotor cultural i estudiós de la sardana ha estat dansaire de colla, entrenador i fundador de dues colles infantils; també va ser el creador i primer president de la Comissió d'Aplecs de les Comarques Barcelonines i també president de l'Associació Sardanista Continuïtat, de Torroella de Montgrí. Ha escrit una desena de llibres sobre aquesta dansa.

Medalla al Mèrit Musical

Martí Camós i Segura. La Confederació Sardanista reconeix la seva trajectòria, com a intèrpret de tenora, saxo, clarinet i piano, havent tocat a agrupacions com Punto Rojo, Blue Star i les cobles La Principal de Palafrugell, La Principal de Llagostera i Miramar. Ha estat president de les Joventuts Musicals de Palamós i director de la Coral del Progrés. Durant 33 anys, ha tocat la tenora i ha dirigit la cobla orquestra Montgrins.

Medalla al Mèrit de la Dansa

Tomàs Manyosa i Ribatallada. Li reconeixen la "trajectòria en favor de la dansa i la música tradicional, respectant-ne sempre el rigor i defensant-ne el concepte". Ha estat ballarí professional, pianista i dansaire d'esbart; de fet ha estat membre de la junta de l'Esbart Sabadell Dansaire, on també ha fet de director coreogràfic, artístic i musical.

Premis a la dedicació

  • Maria Antònia Fernàndez i López, "per la seva activitat sardanista com a monitora de l'ACFB, com a dansaire i membre de junta de l'Agrupació Sardanista Roure i també de Colles Sardanistes de Barcelona, en què ha fet tasques de delegada dels concursos de la territorial de Barcelona Ciutat".
  • Montserrat Mauné i Roca, presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres. Va ser la responsable, el 2017, dels actes de bicentenari de Pep Ventura i la Capital de la Sardana. Durant la pandèmia va aconseguir un increment del cinquanta per cent del nombre d'associats de l'entitat.

  • Premis a la continuïtat

  • Agrupació Folklòrica Amunt i Crits pels seus 75 anys
  • Agrupació Sardanista Roure pels seus 75 anys
  • Grup Sardanista Riallera pels seus 75 anys
  • Concurs de Terrassa pels 75 anys del de colles i 50 del de revesses
  • Agrupació Sardanista Igualada pels seus 50 anys
  • Foment Sardanista Vendrellenc pels seus 50 anys
  • Grup Sardanista Montserrat pels seus 50 anys
  • Aplec de Flaçà pels seus 50 anys
  • Aplec de Llançà pels seus 50 anys
  • Aplec de Peralada pels seus 50 anys
  • Aplec de Premià de Mar pels seus 50 anys
  • Aplec de Terrassa pels seus 50 anys
  • Concurs d'Òdena pels seus 50 anys

  • Premi a la promoció musical

    AIE, pel seu suport a la música de cobla amb beques per a instruments de cobla al Conservatori de Girona i subvencions a l'edició de la Fonoteca de la Ciutat de Girona, a Sabadell Més Música i al cicle de concerts de l'ACFB entre d'altres.

    Premi a la promoció i difusió

    Foment de Girona, per incloure l'ensenyament de la sardana en la proposta cultural que ofereixen al Barri Vell de Girona per fomentar la cultura dels Països Catalans.

    Premis a iniciatives renovadores

  • The Tyets, per combinar el reggaeton amb la sardana en seu tema 'Coti x coti'.
  • Jordi Arbiol i Tormo, per la posada en marxa, gestió i desenvolupament del campionat. revesses per internet Sardanigma.

  • Premis a Mitjans de comunicació

  • 'Diari Segre', pels 25 anys de la publicació de la pàgina setmanal d'informació sardanista 'Sardanejant' amb informació del món d'aquesta dansa de les comarques lleidatanes però, sense oblidar altres informacions d'àmbit nacional.
  • Programa 'Renaixença', de Ràdio Castellar, pels 2.000 programes
  • Programa 'Tot Sardana', de Ràdio Estel, pels 1.500 programes.

  • Premi a la recuperació històrica

    ACSTELL, pel projecte Sardanistes de Ponent, que recupera i preserva la memòria de sardanistes veterans del món de les colles.






    Elvira Anglès

    És espectaluar i no podia esperar més dels santcugatencs

    Mireia Ingla

    Intentar que la sardana arribi a les generacions més joves

    Elvira Anglès

    Volem que fins i tot les pedres notin les sardanes, que no hi hagi cap santcugatenc que no conegui què són les sardanes.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.