Troben traces de pigments originals al capitell d'Arnau Cadell

Ja han acabat les obres de restauració d'aquest capitell del Monestir de Sant Cugat


  • Comparteix:

Les obres de restauració del capitell d'Arnau Cadell, el que mostra l'autoretrat de l'escultor, ja han acabat. Durant la intervenció s'han descobert traces de policromia negra i vermella a les sabates i a la cama d'Arnau Cadell de la pigmentació original del capitell, datada entre els seglex XII i XIII. El conjunt es troba a la cantonada nord-est del pati del Monestir i ha rebut un tractament amb una màquina làser per eliminar les capes de brutícia i retornar al color original. Cadell va viure al segle XII i va treballar en la fabricació dels capitells del Monestir entre el 1190 i 1220.

La neteja també ha servit per posar en dubte la creença que les pedres amb què es van fer els capitells són procedents de la muntanya de Montjuïc. Ara, des de Museus de Sant Cugat es vol fer una recerca per investigar si provenen d'un altre lloc.

El tècnic encarregat de restaurar el conjunt, Aleix Barberà, ha explicat que la gran majoria del temps de restauració ha estat per recopilar informació i buscar una tècnica que fos efectiva i poc intrusiva, però que el procés de neteja només va durar un dia. Barberà va provar diferents solucions aquoses, però no eren prou efectives. Per això, finalment es va optar pel làser, un mètode més selectiu per eliminar la brutícia. "Al final vam optar per provar la neteja amb làser perquè és molt selectiva amb les capes de brutícia i el resultat ha estat òptim", ha dit el tècnic.

Aquesta intervenció ha servit com a prova pilot per netejar de brutícia els 144 capitells del pati del Monestir. Aquestes peces tracten escenes de la Bíblia: cadascun és únic i d'un passatge diferent. En el cas del capitell d'Arnau Cadell, es pot llegir la inscripció 'Hec est Arnalli sculptoris forma Catelli, qui claustrum tale construxit perpetuale' (en català: 'Aquesta és la imatge de l'escultor Arnau Cadell que va construir aquest claustre per a la perpetuïtat'). Això és, segons la directora en funcions dels Museus, "l'element més singular" d'aquestes peces.




Alba Rodríguez

Hem tingut la ocasió de poder treballar amb el capitell de l'Arnau Cadell i la inscripció. És l'element més singular que tenim en el conjunt de capitells del claustre. S'ha recuperat el color original de la pedra, que pels dipòsits acumulats, estem acostumats a veure-les grises. I també s'ha pogut recuperar les restes de pigments que encara queden del cromatisme original.

Aleix Barberà

Probablement al ser el capitell més important del claustre ha tingut múltiples acabats de protecció, pàtines... Al final vam optar per provar la neteja amb làser perquè és molt selectiva amb les capes de brutícia i el resultat ha estat molt òptim.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.