El mosaic del Paga-li Joan tornarà al carrer després de 13 anys

L'obra de l'artista Lluís Pallarès, datada entre 1936 i 1937, forma part dels fons del Museu de Sant Cugat i l'està rehabilitant l'empresa ProArtis


  • Comparteix:

Imatge del mosaic que s'està restaurant / Foto: Ajuntament

Imatge del mosaic que s'està restaurant / Foto: Ajuntament

El tradicional mosaic del Paga-li Joan, realitzat entre l'any 1936 i 1937 per l'artista Lluís Pallarès, s'està restaurant per reinstal·lar-lo a l'espai públic de Sant Cugat. L'obra, que va ser retirada el 2010 de la façana de l'antiga seu de l'Esbart del carrer Sant Medir, forma part dels fons del Museu de Sant Cugat i l'està rehabilitant la restauradora Gisela Bosom, de l'empresa ProArtis. Els treballs s'estan duent a terme al taller del Teatre-Auditori i tenen un cost d'uns 18.000 euros. Encara no es coneix la data de finalització ni la futura ubicació, però sí que serà en un espai exterior i proper a la ciutadania.

La restauració consisteix a separar el mosaic del seu suport de ciment portland, per després consolidar-lo i fer la reintegració material i cromàtica necessària. En aquest punt, es fixarà sobre un nou suport d'alumini, més lleuger i idoni per a la seva conservació i per a futurs trasllats.

Imatge de l'espai on s'està restaurant el tradicional mosaic

Imatge de l'espai on s'està restaurant el tradicional mosaic / Foto: Ajuntament

La tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha explicat que "poder fer que aquest mosaic torni a formar part del dia a dia dels santcugatencs no fa altra cosa que demostrar aquest arrelament amb la ciutat".

La història del mosaic

El mosaic representa una parella de balladors vestits de manera tradicional, que van inspirar Joan Tortosa a l'hora de crear el disseny dels Gegants de Sant Cugat, el Joan i la Marieta.

Inicialment, es va instal·lar l'any 1937 a la plaça dels Quatre Cantons, en el 1976 es va traslladar al pavelló municipal i més tard a l'antiga nau de l'Esbart. L'any 2010, amb motiu de l'enderroc de l'edifici, la peça es va retirar a l'espera de ser restaurat i reinstal·lat.




Esther Madrona

Crec que, per la ciutat, poder fer que aquest mosaic torni a formar part del dia a dia dels santcugatencs no fa altra cosa que demostrar aquest arrelament amb la ciutat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.