Gall d'Honor per a Dolors Vilarasau, alma mater de 'Pedra i Sang'

Amics de Pedra i Sang ha reconegut la tasca de Vilarasau, directora del muntatge teatral des de l'any 2000, quan es va inaugurar


  • Comparteix:

'Pedra i Sang' ha viscut aquest dijous una jornada ben especial per partida triple. Primer, perquè aquest espectacle tradicional nadalenc ha tornat a la Sala Capitular del Monestir de Sant Cugat, el seu espai natural, que no trepitjava des que es va declarar la pandèmia. Segon, perquè aquesta ha estat la 20a edició de la funció, que recrea l'assassinat de l'Abat Biure a mans de Berenguer de Saltells durant la missa del gall de 1350. I tercer, perquè Amics de Pedra i Sang ha homenatjat la gran artífex d'aquest espectacle, la directora Dolors Vilarasau, amb el lliurament del Gall d'Honor.

El reconeixement ha agafat per sorpresa Vilarasau, que ha dit que ha agraït l'escalf: "Crec que una de les aspiracions més grans de les persones és sentir-se estimat, i jo m'hi sento", ha dit envoltada de l'elenc de l'obra i amics. La directora teatral ha posat en relleu el valor de 'Pedra i sang', un espectacle "únic" i que "només és tradició a Sant Cugat". També ha posat en valor el teló de fons d'aquest muntatge: "Per a mi, el Monestir és més important que qualsevol teatre".

Per retre-li homenatge, han pujat a l'escenari personalitats del món cultural de Sant Cugat: Eduard Jener, Xavier Fornells, Carles Casas, Carles Martínez i Pere Codó, així com l'alcaldessa, Mireia Ingla. També la seva filla Martina, qui ha orquestrat aquest tribut. De la seva mare ha posat en relleu que és "propera i empàtica", així com el seu "esperit crític".

Aquesta edició de 'Pedra i Sang' també és l'edició del traspàs generacional, ja que Dolors Vilarasau ha compartit la direcció amb la seva filla Martina. Aquesta transició també es deixa veure en la interpretació de l'Abat Biure: l'actor Xavier Tor ha compartit el paper amb Ricard Mariné, que fins ara encarnava l'advocat Pere Çarovira, el qual ha passat a ser interpretat per Llorenç Serrahima.

'Pedra i sang' es representa a la Sala Capitular del Monestir

'Pedra i sang' es representa a la Sala Capitular del Monestir / Foto: Foto: Ajuntament de Sant Cugat


Les funcions d'aquest divendres eren passis especials per a premsa i convidats i els participants del Camí de Justícia. Les sis funcions obertes al públic general tenen lloc entre aquest diumenge i dimecres vinent, però les entrades per a totes les sessions ja estan exhaurides.

Com és habitual, 'Pedra i sang' incorpora picades d'ullet a l'actualitat, tant local com universal. Així, s'han fet referències a les dificultats per a la construcció de l'escola La Mirada, al tancament de comerços emblemàtics de la ciutat i a la crisi mediambiental, així com crítiques al Mundial de Qatar i reflexions sobre la guerra.

Una vida dedicada al teatre

Foto de família dels assistents al passi d'aquest dijous

Foto de família dels assistents al passi d'aquest dijous / Foto: Ajuntament de Sant Cugat


Dolors Vilarasau va néixer a Sant Cugat el 1952. Amb només 15 anys, va integrar-se a l'Agrupació Maragall, de la Parròquia de Sant Pere d'Octavià, i va formar-se a l'Institut del Teatre i a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), cursant Filosofia i Lletres. És una de les grans responsables d'haver convertit 'Pedra i Sang' en la tradició santcugatenca que és avui, dirigint aquesta peça teatral cada any (excepte pel parèntesi de la pandèmia) a la Sala Capitular del Monestir de Sant Cugat. També ha deixat empremta al Teatre-Auditori, on va dirigir l'obra 'Històries de Sant Cugat', l'espectacle que va inaugurar l'equipament el 1993.

Vilarasau va fundar el 1995 la companyia Tetrateatre i va estar implicada en el naixement de Fila Zero, companyia vinculada a La Unió Santcugatenca. Actualment presideix Amics de Pedra i Sang, una associació que promou les arts escèniques, en particular les representacions de 'Pedra i Sang'.

El Gall d'Honor és el darrer reconeixement a l'aportació de Vilarasau a la cultura santcugatenca, però no ha estat l'únic. El 2016 el Rotary Club Sant Cugat va lliurar-li el premi Paul Harris i el mateix any va ser escollida Caparrota de l'Any.

A més, l'any 2016 els Premis Ciutat de Sant Cugat van reconèixer les Lectures a la Fresca, iniciativa impulsada per Amics de Pedra i Sang, amb motiu del 10è aniversari.


Dolors Vilarasau

Per a mi 'Pedra i sang' ha estat moltes coses. He fet més de 100 espectacles, però mai he vist un espectacle que es pugui repetir cada any. És únic.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.