El Museu del Còmic acull els premis de l'Associació d'Autors de Còmic d'Espanya

Aquesta és la primera vegada que el certamen, amb vint anys d'història, es desvincula del Saló del Còmic


  • Comparteix:

Foto de família de l'entrega de premis al Museu del Còmic / Foto: Cugat Mèdia

Foto de família de l'entrega de premis al Museu del Còmic / Foto: Cugat Mèdia

El Museu del còmic i la il·lustració de Sant Cugat ha acollit, per primera vegada, aquest dilluns, l'entrega de premis de l'Associació d'Autors de Còmic d'Espanya (AACE). De fet, l'espai santcugatenc ha acollit l'entrega de premis de dues edicions: la de 2019, que no s'havia pogut celebrar per la pandèmia, i la de 2021, que és la que corresponia cronològicament. L'acte, que ha comptat amb l'assistència física o virtual de tots els guardonats (o d'un representant, en el cas del recentment desaparegut Carlos Pacheco), ha reunit a una trentena d'assistents en aquesta vintena edició.

El representant de l'AACE, Sergi P. Morte, ha explicat la decisió de desvincular aquest certamen del Saló del Còmic, "perquè quedava en segon pla i perquè hem de promocionar el còmic tots els dies de l'any". En aquest sentit, Morte ha lamentat la "precarització" dels autors i autores, una realitat que des de l'AACE estan lluitant per canviar. Per la seva banda, l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha felicitat a tots als guardonats i, en especial, Marika Vila, "per la funció que fa de visibilitzar les dones i reivindicar els seus drets a través del còmic".

Guardonats 2019

Així, els guardonats de 2019 han estat Marika Vila, en reconeixement a tota una carrera professional dedicada al còmic, Javier de Isusi, per la trajectòria professional d'un autor al llarg de l'any, i Unicómic, com a institució que ha donat suport al còmic espanyol.

La reconeguda historietista catalana Marika Vila ha assegurat que "el premi que et dona la teva professió és el més entranyable,". Marika també ha fet un repàs a la seva trajectòria professional, que ha titllat de "paradigma dels obstacles de qualsevol dona d'aquesta professió". Als inicis, per ser dona, només li deixaven fer vinyetes romàntiques, però ella no va trigar a "transcendir els límits de gènere" i convertir-se en autora "d'adults". A través de les seves tires còmiques, no ha deixat mai de reivindicar els drets de les dones, una feina que ha compaginat amb l'estudi i la investigació, fins a doctorar-se en Construcció i representació de les identitats culturals de gènere per la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona.

L'autor amb formació d'arquitecte Javier de Isusi, per la seva banda, s'ha connectat de forma virtual, però això no li ha restat il·lusió a l'hora de rebre el premi. "Com podeu veure m'he vestit amb jaqueta i corbata per fer honor a l'ocasió", ha expressat, divertit, el dibuixant.

Per acabar, s'ha reconegut la labor de divulgació del còmic de l'associació Unicómic, encarregada d'organitzar des de fa 24 anys les jornades sobre el còmic a la Universitat d'Alacant.

Guardonats 2021

Pel que fa al 2021, Carlos Pacheco ha rebut el reconeixement a tota una carrera professional dedicada al còmic, Miki Montlló ha rebut el premi a la trajectòria professional d'un autor al llarg de l'any i el Museu del Còmic ha rebut el Premi a la institució que ha donat suport al còmic espanyol.

La feina de Carlos Pacheco, que va morir el novembre a causa d'una malaltia autoimmune, així com la seva qualitat com a persona, han estat reconegudes en aquest acte, que ha comptat amb l'assistència virtual del fill de l'autor, qui ha destacat "l'exigència i la voluntat d'ajudar els altres" del seu pare.

Per part seva, Miki Montlló ha confessat que els premis "sempre sorprenen" i s'ha mostrat molt agraït pel reconeixement i perquè la gent no l'oblidi. Montlló ha explicat com, arran de la pandèmia, la seva trajectòria va fer un tomb i es va animar a plasmar en els seus dibuixos la seva vida quotidiana. "La pandèmia em va servir per reconnectar amb l'essència del que significa, per a mi, fer còmics", ha dit.

Finalment, la gerent del Museu del Còmic i la Il·lustració, Diana Villanueva, ha celebrat el "doble premi" que ha rebut per part de l'AACE. "Que hagueu volgut celebrar els premis aquí, ja és un reconeixement molt gran", ha dit. Villanueva també ha destacat "la visibilitat, tan necessària, que ens donarà aquest premi, per fer realitat el nostre somni, que és que això continuï i només podrà ser si la gent ens coneix", ha dit.


Sergi P. Morte

Des de l'AACE i altres associacions estem treballant per canviar el paradigma, perquè el paradigma actual comporta una precarització absoluta per part dels autors. Sense autors no hi ha còmics, però a la vegada és el punt més feble de tota la cadena.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.