'Memòria en blau', una mirada al passat comú

La mostra recull les iniciatives engegades des de la regidoria de Memòria Històrica


  • Comparteix:

L'exposició es pot veure al Claustre del Monestir / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

L'exposició es pot veure al Claustre del Monestir / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

La memòria familiar de la gent gran de Sant Cugat serveix per recordar els moments històrics viscuts al segle XX, amb l'esclat de la Guerra Civil i la postguerra. 'Memòries en blau' és l'exposició que recull aquestes vivències, que alhora s'han reflectit amb els processos impulsats per la regidoria de Memòria Històrica des de 2020 i que s'han desenvolupat amb la participació dels col·lectius Som Memòries Som Veïnes, Lletres Filades, Camins de Memòria i la Residència Sant Cugat. La mostra s'ha inaugurat aquest dimecres i es podrà veure fins a l'11 de desembre al Claustre del Monestir.

Es tracta d'una iniciativa que recull els processos dels projectes 'Camins de Memòria', 'Les Places de la Memòria', la instal·lació de les Stolpersteine a Sant Cugat i de 'Flumina Memoriae'. La regidora de Memòria Històrica, Pilar Gorina, ha posat en valor la feina col·lectiva que hi ha al darrere d'aquestes iniciatives, que fomenten "que el record serveixi per a la pau".

'Memòria en Blau' pren el nom inspirant-se en les últimes paraules escrites pel poeta Antonio Machado ("Estos días azules y este sol de la infancia"), que es van trobar a la butxaca del seu abric quan va morir exiliat a Cotlliure. Es tracta d'una exposició que, amb la poesia com a inspiració, homenatja "tots els poetes que han acompanyat els nostres processos i als nostres desapareguts, assassinats i silenciats".

La inauguració ha omplert de gom a gom el Claustró

La inauguració ha omplert de gom a gom el Claustró / Foto: Ajuntament de Sant Cugat


La feina s'ha fet amb col·lectius com els avis de la Residència Sant Cugat. La psicòloga d'aquest centre, Ina Gaya, ha celebrat el valor social d'aquest tipus d'iniciatives, que ajuden els residents a mantenir-se connectats amb la vida social del barri i de la ciutat. També han intervingut les membres de Som Memòries Som Veïnes Esther Puigmartí i Maria Llunell, que han manifestat la intenció de fer arribar els seus projectes a més ciutadans. "Volem animar tothom a exposar la memòria familiar i a mirar cara a cara el passat comú", ha dit Puigmartí, que considera que tot plegat serveix per aconseguir "més pau i més claror".

A la trobada també ha assistit el primer tinent d'alcaldia, Pere Soler, que ha posat en valor el fet que l'equip de govern apostés per la creació d'una regidoria de Memòria Històrica, la qual, malgrat els impediments de la pandèmia, ha pogut tirar endavant els projectes que s'havia plantejat.




Pilar Gorina

Hi treballen persones que han viscut aquesta temàtica i que volen que el record serveixi per a la pau.

Esther Puigmartí

Amb aquesta exposició volem animar a tothom a exposar la seva memòria familiar. Volem encomanar el desig d'empoderar-nos per mirar cara a cara el passat comú, per viure amb més pau i claror.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.