El Museu posa la lupa sobre Francesc Layret, 'el fil roig del catalanisme'

L'exposició inclou un apartat a càrrec de José Fernando Mota sobre la influència de Layret en la lluita dels rabassaires santcugatencs


  • Comparteix:

Imatge de la inauguració de l'exposició al Museu de Sant Cugat / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Imatge de la inauguració de l'exposició al Museu de Sant Cugat / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

La mostra 'Francesc Layret. El fil roig de catalanisme' s'ha inaugurat, aquest dijous, al Museu de Sant Cugat. L'exposició, que ret homenatge al polític i advocat assassinat el 1920, es podrà visitar fins al 29 de gener. Es tracta d'un projecte promogut pel Museu d'Història de Sabadell i comissariada per Jordi Serrano que, en el seu pas per Sant Cugat, compta amb un apartat dedicat a la relació de Layret amb la ciutat a partir d'una recerca realitzada per l'historiador santcugatenc José Fernando Mota. Els mítings electorals contra el caciquisme i la seva defensa dels drets dels rabassaires són algunes de les troballes de l'historiador local.

"La gent descobrirà un Francesc Layret amb una significació molt més gran de la que es pensava", ha explicat Serrano a Cugat Mèdia. "D'advocat laboralista a gran líder de l'esquerra catalana, republicana, socialista i comunista, i amb una relació d'amistat molt ferma amb Salvador Seguí, el noi del sucre", ha afegit el comissari.

Per la seva banda, la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, i la regidora de Memòria històrica, Pilar Gorina, han celebrat la inauguració de la mostra, de la qual han destacat especialment "l'afegitó que ens situa a Sant Cugat" i que ens explica com "Layret va ajudar a organitzar els rabassaires santcugatencs per lluitar contra el caciquisme".

Context històric

Francesc Layret i Foix (1880-1920), advocat de professió, va ser un polític republicà i socialista, elevat a la categoria de mite pel seu compromís amb la classe obrera. Va dedicar grans esforços per reunir en un únic projecte polític el catalanisme, el republicanisme i l'obrerisme. Va ser assassinat per les seves idees i el seu activisme el novembre de 1920.

Amb motiu del centenari del seu assassinat, el Museu d'Història de Sabadell, amb el comissariat de l'historiador Jordi Serrano, va produir aquesta mostra que ens acosta la seva figura. Se centra en el seu ideari, en la seva actuació com a diputat pel districte de Sabadell i, molt especialment, en les darreres trenta-sis hores de la seva vida.

L'exposició anirà acompanyada de diverses activitats complementàries, tals com visites guiades per al públic general, visites guiades per a l'alumnat del cicle superior d'ESO i Batxillerat, un cicle de conferències al voltant de Layret i la presentació del cinquè número dels Quaderns Monogràfics d'Història i Patrimoni, centrat en les relacions de Layret amb Sant Cugat.


Jordi Serrano

I de fet l'exposició a la gent també els descobrirà un Francesc Layret d'una significació molt més gran de la que un pot pensar. D'advocat laboralista a gran líder de l'esquerra catalana, republicana, socialista i comunista.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.