Lucas Martinez i Joan Bozzer, guanyadors del 24è Premi de Poesia Gabriel Ferrater per a centres de secundària

L'amor i l'assassinat de la transexual Sònia són els temes dels poemes guanyadors


  • Comparteix:

Foto de família dels guanyadors del certamen / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Foto de família dels guanyadors del certamen / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

'Navegants', de Lucas Martinez Soler, a la categoria de 1r i 2n d'ESO, i 'Poema a Sònia Rescalvo Zafra', de Joan Bozzer Forga, a la categoria de 3r i 4rt d'ESO, han estat els treballs guanyadors del 24è Premi de Poesia Gabriel Ferrater per a centres de secundària. En total, s'han presentat al certamen una cinquantena de poemes d'alumnes de l'Escola Thau i l'Institut Leonardo Da Vinci, d'entre els quals el jurat n'ha destacat una dotzena. Pel que fa a les temàtiques dels poemes guanyadors, Martinez Soler ha optat per l'amor, un dels temes més universals del nostre imaginari, mentre que Bozzer Forga ha escrit els seus versos al voltant de l'assassinat de la transexual Sònia.

El conductor de l'acte, l'escriptor Jaume C. Pons Alorda, ha recordat a l'alumnat que aquesta edició era "més especial que cap altra", a causa de la seva coincidència amb la celebració de l'Any Ferrater. L'escriptor també ha encoratjat a tots els participants del certamen a "seguir insistint, per escriure cada vegada millor i llegir cada vegada més".

Per la seva banda, la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, en substitució de la regidora d'Educació, Pilar Gorina, absent per la Covid-19, ha destacat la capacitat de la poesia d'actuar com a agent transformador "no només de nosaltres mateixes, sinó també de la societat".

El membre del jurat i de la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater, Xavier Fornells, i el vicepresident de l'Associació Gabriel Ferrater, Miquel Santaeulàlia, també han volgut aprofitar l'ocasió per encoratjar els joves poetes i animar-los a seguir escrivint, amb el poeta santcugatenc Gabriel Ferrater com a referent literari.

Més poetes reconeguts

El jurat, format per Joan Tres, Dolores Rico, Teresa Triadú, Jordi Van Campen, Eulàlia Carrasco i Xavier Fornells, ha volgut reconèixer una desena de participants més mitjançant accèssits i finalistes. Així doncs, els poemes de Vinyet Auladell, Martina Paz, Bruno Garcia i Martina Saiz han rebut la distinció d'accèssit. I, d'altra banda, les obres d'Iker Llamas, Lluna Solanas, Sol Gelpi, Martina Llonch, Anna Ingla, Aina Montero, Naroa López i Lucas Viner han estat mencionades com a finalistes del certamen.




Joan Bozzer Forga

Poema a Sònia Rescalvo Zafra. Un rellotge es trenca amb puntades de peu, / un camí s'atura en la foscor nítida, / l'estàtua brillant n'és el testimoni impotent. L'aigua del llac s'aparta silenciosa, /una plaça plena de vida tacada amb la seva sang, / els peus que ara ballen ja no són de metall, / ara és la seva glorieta, de la transexual Sònia, / rectangle de marbre, flors d'olor a tristesa.

Esther Madrona

Jo crec que això és la poesia i, per extensió, la cultura. Aquesta capacitat d'escoltar el nostre entorn, de fer-nos-el nostre i d'aconseguir que la cultura i la poesia ens ajudin a transformar-nos, no només a nosaltres, sinó també a la societat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.