Sergi Barnils converteix en quadres els poemes de Gabriel Ferrater

Canals Galeria inaugura aquest divendres a les 19 h l'exposició 'Temps enrere' de l'artista santcugatenc


  • Comparteix:

Retrat de l'artista santcugatenc Sergi Barnils / Foto: Cedida

Retrat de l'artista santcugatenc Sergi Barnils / Foto: Cedida

'Temps enrere' és l'exposició de les obres que l'artista santcugatenc Sergi Barnils ha dedicat a Gabriel Ferrater, i que s'inaugura aquest divendres a les 19 h a Canals Galeria. La mostra és un homenatge al poeta prenent com a punt de partida 'la lírica' de diferents dels seus poemes. Així, Ferrater ha inspirat Barnils per crear les 23 obres que conformen l'exposició, la qual estarà a Sant Cugat fins al 30 de setembre.

A proposta del galerista Josep Canals, Barnils va començar a treballar per primera vegada amb les peces artístiques basades en dos dels poemes que més li van emocionar: 'Diumenge' i 'Confidència'. Així, l'artista explica que per tal d'entrar en acció i en calor, les va decidir pintar en un format més ampli (50 x 50 cm) que la resta, les quals adopten una mida més petita (30 x 30 cm). La seva preparació ha durat bastants mesos, ja que Barnils ho ha anat alternant amb altres feines i recalca que "aquestes tècniques volen repòs". D'entre les metodologies emprades hi destaca la tècnica encàustica, la qual ja era utilitzada pels egipcis a partir de tota mena de cera, resina de mar, gravats, entre d'altres. En cada una de les 23 obres impera un color predominant, el qual l'artista Sergi Barnils ha definit com a essencial per a la traducció de cada poema.

Envoltada de pinzells, colors i teles, l'exposició adopta el nom d'un dels poemes de Gabriel Ferrater. Sergi Barnils detalla que el títol i les paraules de la peça 'Temps enrere' el van atraure molt, tot i que algunes expressions li van costar d'entendre, a causa de la complexitat verbal del poeta. Així i tot, Barnils recalca que "la poesia, abans de passar pel cap, ha d'entrar pel cor" i, d'aquesta manera, finalment no li va ser difícil elaborar la traducció plàstica dels poemes sobre una superfície de cartó entelat. L'artista afegeix que "la poesia i l'art convergeixen de forma perfecta i es poden intercanviar fàcilment (...) els poetes són pintors i els pintors són poetes".

Sergi Barnils és un artista santcugatenc de projecció internacional. Va començar a treballar en una galeria alemanya i ara ja fa 25 anys que és a la galeria de Milà Marcossi Artecontemporanea a Itàlia, segons ell, "el bressol de les arts". Allà, l'artista ha dut a terme una exposició on, entre d'altres, hi han participat els santcugatencs Martín Carral i Carmen Anzano, els quals, juntament amb Barnils, han intentat portar al territori italià un trosset del Vallès. Barnils confessa que tot i haver fet alguns projectes a Catalunya, "m'agradaria treballar més al meu país i això és el que pretenem ara amb en Josep Canals (...) per mi el Vallès, i especialment Sant Cugat, és importantíssim i quan no hi soc ho trobo a faltar; a part que és on més m'inspiro".


Sergi Barnils

Tots els poemes de Ferrater, tot i que no són fàcils d'etendre... Ja sabem que la poesia, més que passar pel cap, ha d'etrar pel cor i només pronunciant una sola paraula o tres o quatre mots ja ens podem emocinar, encara que no ho entenguem del tot.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.