La Fundació Cabanas presenta la novel·la de l'univers femení, 'Mientras los demás viven'

Cal Gerrer ha servit perquè l'escriptora argentina Claudia Salamonesco donés detalls de la seva nova publicació


  • Comparteix:

Presentació de 'Mientras los demás viven' a Cal Gerrer / Foto: Cugat Mèdia

Presentació de 'Mientras los demás viven' a Cal Gerrer / Foto: Cugat Mèdia

L'artista i escriptora argentina Claudia Salamonesco ha presentat el seu primer llibre 'Mientras los demás viven' a la Casa-Museu Cal Gerrer aquest dissabte en un acte organitzat per la Fundació Cabanas. L'obra relata la història de dues dones amb nivells socioeconòmics i orígens completament diferents que s'adonen que són més semblants del que creuen. El llibre aborda temes com la precarietat, la maternitat, l'emigració i la violència masclista. Salamonesco, que és resident a Valldoreix, va escriure la novel·la durant el confinament i es va passar un any i mig corregint el text.

'Mientras los demás viven' té com a protagonista a Virginie, una traductora francesa de seixanta anys que es trasllada a viure a Barcelona i contracta a Alina, una dona peruana per netejar la seva llar. És aquí on comença una amistat íntima i sencera, encara que el vincle entre les dues, s'encén des de l'enveja. Alina va descobrint a poc a poc com la francesa mostra les seves cicatrius de soledat i rebuig d'una societat "massa" exigent. "La noia peruana està molt frustrada i pensa que la francesa ho té tot. Són dos personatges que ni tan sols s'haurien d'haver conegut, però el fet d'haver passat, fa que ambdues s'ajudin a superar els obstacles del present", afegeix Salamonesco.

L'autora de la novel·la vol enllaçar dos mons paral·lels per ressaltar que els temes de l'obra són "coses de la vida quotidiana". Salamonesco deixa un final obert perquè desitja que el lector esculli que vol retenir de l'obra. "Escriure implica l'equilibri entre la imaginació i la realitat", destaca.

La presentació del llibre ha començat amb un petit vídeo recordant l'actuació de guitarra clàssica que va fer l'autora a Cal Gerrer per homenatjar la música llatinoamericana del segle XX el 2018. Durant tot l'acte, Salamonesco ha estat acompanyada per Carolina Camanyes, historiadora d'art i amiga de l'artista. Camanyes ha compartit amb el públic que va mostrar una gran sorpresa quan Salamonesco va dir-li que presentava el seu llibre. "Aquesta obra em va atrapar. No és una novel·la, és bastant més: és una manera de ser", ha aclarit.

L'art i l'escriptura s'entrecreuen en l'obra de Salamonesco. "Els seus escrits acaben sent poemes visuals perquè ella sempre ha sigut una artista", explica Camanyes. L'autora crea una novel·la intimista, psicològica dintre de la literatura francesa amb un llenguatge poètic ple d'imatges que com ella relata, "va somiar".

'Mientras los demás viven' és la primera obra publicada per Salamonesco, però no serà l'última. L'escriptora, que va guanyar el premi de narrativa de 'la Sociedad Argentina de Escritores' el 1979 per una recopilació de contes curts, ja té redactats 6 llibres en francès i espanyol, els quals mai s'havia atrevit a compartir.








Claudia Salamonesco

Es crea una amistat que en cert moment sembla compromesa, però que els ajuda a totes dues a anar més enllà dels esculls del passat i del present.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.