Lluís Ribas: 'Els artistes hem vist què està passant a Ucraïna i hem entès que havíem de col·laborar'

El pintor inaugura dijous una exposició solidària a la seva galeria de Sant Cugat per recaptar fons per ajudar els afectats per la guerra


  • Comparteix:

Lluís Ribas, artista santcugatenc de renom / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Lluís Ribas, artista santcugatenc de renom / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Lluís Ribas prepara una exposició per posar el seu granet de sorra a la situació a Ucraïna. El pintor santcugatenc ha fet una crida als seus amics artistes per col·laborar en aquesta exhibició per recaptar fons per a Ucraïna a través de la Creu Roja. Ribas ha aconseguit fins a 19 artistes de reconegut prestigi i llarga trajectòria. Les seves obres es vendran a l'Espai Lluís Ribas a meitat de preu. La inauguració serà el 31 de març a les 20 h a la plaça Magí Bartralot on, a més de la mostra, hi haurà un concert a càrrec de Patrícia de No i Gerard Claret. L'exposició compta amb el suport de l'Ajuntament de Sant Cugat.

ESCOLTA-HO

Com sorgeix la iniciativa?
Doncs mira, me'n vaig anar a dormir fa quatre o cinc dies amb la imatge d'una dona amb estat que sortia d'un hospital bombardejat, i em vaig assabentar que l'endemà de la fotografia havia mort. Després vaig fer-me la pregunta que tothom s'hauria de fer de vegades, perquè estem acostumats a dir que l'Ajuntament, el Govern o l'Estat haurien de fer alguna cosa, però mai ens preguntem què podríem fer nosaltres. Quan vaig anar a dormir amb aquesta imatge tan terrible, vaig pensar: i tu què podries fer? Doncs bé, vaig pensar que jo tinc una galeria i uns amics artistes, així que, per què no muntar una exposició on els artistes donin la seva obra? La galeria naturalment no cobrarà cap comissió, i vendrem les obres a meitat del seu preu normal.

Tot això com ho vols canalitzar?
Doncs per la Creu Roja, perquè ajudi a Ucraïna concretament. Vaig pensar això a la nit i l'endemà al matí em vaig posar en marxa. Vaig trucar a companys meus, a una llista molt important d'artistes molt rellevants: Emilia Castañeda, Pep Codó, Paco Minuesa, Lluís Roura, Ruiz Grima, Miquel Mas, Josep Cruañas, Albert Pujolar, Francesc Sillué, Maria Navarro, Jordi Alomà, Sergi Marcos, Jordi Rollán, Jose Luís Fuentetaja, Concha Ibáñez, Benet Sarsanedas, i per últim jo mateix. Tothom va dir que sí a donar-me una obra. Després vaig decidir fer un pas més, trucant a la Patrícia de No, que és una altra artista molt reconeguda. Ella també em va dir que sí, i que parlaria amb el Gerard Claret per fer un petit concert per donar la benvinguda a la gent que s'interessi en aquesta iniciativa. Finalment, vaig parlar amb l'Ajuntament. Total, hem muntat una festa solidària que em sembla que pot ser molt maca i interessant.

Creus que aquests artistes també s'han vist amb aquesta obligació moral de col·laborar?
Jo des dels vint-i-cinc anys em dedico a exposar de manera professional, on he conegut a molts artistes. Només us diré que he hagut de parar de trucar a gent, ja que no hi caben més pintures a la meva galeria. Estem parlant d'uns pintors amb una trajectòria professional important. El fet d'haver hagut de parar de trucar vol dir que tots han vist el que està passant a Ucraïna i han entès que tots hem de col·laborar amb allò que puguem. Ha sigut una cooperació màgica.

Es tracta d'una mostra molt diversa, per tant?
Sí, hi ha tot d'estils de pintura. La majoria són pintors figuratius, però també hi ha un escultor molt contemporani, que és en Pep Codó. Després hi ha en Sergi Marcos, també totalment contemporani. Tots tenen una trajectòria molt important, per tant, jo crec que és una exposició que pot ser interessant per a qualsevol que li agradi l'art.

L'estil de les teves obres ha canviat considerablement durant aquests últims anys. En aquesta exposició veure'm el Lluís Ribas d'abans o el més nou?
És una bona pregunta, perquè precisament jo també m'ho pregunto. No sé exactament què fer, poder em veuran de les dues maneres, cosa pot fer-ho més divertit. Potser, si la gent em veu de les dues maneres, podrà decidir què és el que li agrada més. Encara no ho sé, em sembla que serà un mix.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.