La muralla de llevant del Monestir tornarà a 'defensar' Sant Cugat

Les tres torres i els trams de muralla es rehabilitaran per garantir la seva conservació i recuperar l'aspecte defensiu

Cultura

Publicat el 21/oct/21 per Anna González

Els treballs per consolidar i restaurar la muralla de llevant del Monestir ja han arrencat. La intervenció, a càrrec de la Diputació de Barcelona, servirà per retornar part de la seva esplendor a aquest element de l'entorn monumental, que originàriament data del segle XIV. En concret, es rehabilitaran els trams de muralla i les tres torres. En el cas de la torre hexagonal, a més, s'habilitarà també com a mirador i serà visitable. Tot plegat, estarà enllestit el desembre del 2022 gràcies a un pressupost de 450.000 euros.

L'inici dels treballs és la culminació d'un procés d'estudi iniciat el 2016, que ha permès abordar un projecte de restauració que inclou les tres torres i els trams de muralla de la part de llevant. L'objectiu no és només rehabilitar i conservar arquitectònicament el conjunt, sinó també recopilar informació i posar a disposició de la ciutadania el seu valor monumental, arquitectònic i afectiu.

Torre hexagonal de la muralla de llevant

És per això que la intervenció preveu el seu futur ús com a patrimoni i, exemple d'això, és que la torre hexagonal s'habilitarà com a mirador per a què els ciutadans hi puguin accedir. Tot i que la torre originàriament tenia el doble d'alçada i conserva dos metres més sota terra, de moment la intervenció incidirà en la part visible. Tampoc s'actuarà en el fossat de la part exterior de la muralla, que ara queda tapat.

Bestorre intermèdia de la muralla de llevant

Pel que fa a la torre intermèdia, que en realitat és una bestorre, el 2017 ja es van executar unes obres d'urgència per reparar les parts potencialment inestables d'aquest tram de la muralla. En aquest cas, es recuperarà la part interna i s'abordaran els problemes d'estabilitat.

Bestorre pentagonal  de la muralla de llevant

En el cas de la també bestorre pentagonal, la nord, es traurà el tancament, tot i que es mantindran alguns elements afegits amb posterioritat. El cap del servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, José Luís Sanz, ha explicat que l'objectiu de tot plegat és recuperar aquesta imatge de muralla, d'element de defensa, sense alterar etapes posteriors que han de servir també per interpretar la història d'aquest monument.

Altres actuacions
En paral·lel als treballs a la muralla de llevant, en els propers mesos també es posaran en marxa altres actuacions en el conjunt monumental, amb un pressupost global d'1,3 milions d'euros. Les actuacions de rehabilitació del Monestir, iniciades el 2017, compten amb finançament de la Generalitat, la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament i de fons europeus FEDER a través de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

  • Restauració puntual de la façana del claustre (Museu del Monestir, Pl. de l'Om)
  • - Realitza: Ajuntament de Sant Cugat, amb el suport de la Diputació de Barcelona
    - Pressupost: 10.233,90 euros
    - Inici d’obra: octubre 2021
    - Durada: 1 mes
    - Objectiu: restauració puntual de carreus i elements arquitectònics a la façana del claustre del monestir, corresponent a l’accés al Museu de Sant Cugat.

  • Restauració de les cobertes gòtiques de la nau nord de l'església
  • - Realitza: Ajuntament de Sant Cugat, amb el suport de la Diputació de Barcelona
    -
    Pressupost: 124.260,56 euros
    - Inici d’obra: finals octubre - principis de novembre de 2021
    - Durada: 6 mesos
    - Objectiu: treballs necessaris per resoldre els problemes de desguàs de les cobertes de la nau nord, substituint la canonada de desguàs suspesa provisionalment a la façana nord sobre el claustre per un canal obert a la teulada. També es remodelaran els pendents i aïllaments de les cobertes, es farà accessible l’espai sota coberta i els extradossos de les voltes i es remodelaran els trams de terrat per recuperar l’alçat dels òculs de la nau central.

  • Restauració de la part aèria del cimbori de l’església
  • - Realitza: Ajuntament de Sant Cugat, amb el suport de la Generalitat de Catalunya
    - Pressupost: 201.621,53 euros
    - Inici d’obra: finals octubre - principis de novembre de 2021
    - Durada: 6 mesos
    - Objectiu: restauració dels paraments exteriors del cimbori i de la coberta de teules del campanaret, substitució del penell malmès, recuperació de les cobertes originals, instal·lació de sistema anti-aus, il·luminació i elements per facilitar el manteniment

  • Restauració dels paraments de les façanes est i oest de l'església
  • - Realitza: Ajuntament de Sant Cugat i Àrea Metropolitana de Barcelona, amb el suport del fons FEDER
    - Pressupost: 116.549,31 euros
    - Inici d’obra: 2022
    - Durada: 4 mesos
    - Objectiu: treballs de restauració adreçats a la conservació dels paraments i aturant els processos de degradació. Se centren en quatre eixos: millora del sistema d’expulsió d’aigües i dels coronaments de les façanes, consolidació dels elements en mal estat, neteja de les parts de la façana més afectades per la brutícia i millora la presentació de la façana per facilitar la correcta lectura del monument

  • Rehabilitació de les cobertes de llevant de l'església
  • - Realitza: Ajuntament de Sant Cugat i Àrea Metropolitana de Barcelona, amb el suport del fons FEDER.
    - Pressupost: 440.662,65 euros
    - Inici d’obra: 2022
    - Durada: 12 mesos
    - Objectiu: treballs de millora consistents en la resolució de l’evacuació d’aigües pluvials retirant el col·lector provisional i reconduint les diferents canals, la implantació d’un nou sistema per l'estructura de les cobertes independent de les voltes, la millora de les condicions de circulació per facilitar el manteniment i la visita, i l’accessibilitat a elements rellevants com la part superior de les voltes, entre les quals la coberta romànica d’opus signinum, el passadís defensiu encabit en el mur i la base del cimbori

    L’execució d’aquests treballs implicarà el tancament d’aquest sector, que s'anirà implementant a mesura que s'iniciïn les obres. Tot plegat, respon, ha incidit la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, a la voluntat de l'Ajuntament de mantenir tot el conjunt monumental del Monestir, que està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, i fer que "brilli".

    Creu del Terme
    Un altre dels treballs que estan pendents és la recol·locació en aquest entorn de la Creu de Terme, trencada després que un home s'hi pugés i trenqués el monòlit. La tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha explicat que ja comptem amb els informes del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i que ara queda concretar com actuar per recuperar el monument i recol·locar-lo al seu lloc.




    DECLARACIONS

    Esther Madrona

    M'agradaria posar en valor la voluntat per part del govern de mantenir aquest monument, de fer-li la conservació que li toca i que brilli com ha de brillar.

    Your browser doesn’t support HTML5 audio

    José Luís Sanz

    Volem recuperar la imatge de muralla, d'element defensiu, fort, sense eliminar les restes o les marques del passat. Així quan les persones que hagin d'explicar la muralla tindran els elements visibles.

    Your browser doesn’t support HTML5 audio