Els gegants de Sant Cugat es posen a punt abans de tornar a sortir al carrer

La d'aquest estiu ha estat l'actuació estètica i estructural més profunda que se'ls ha fet al Joan i la Marieta en els seus gairebé 35 anys d'història


  • Comparteix:

Els gegants de Sant Cugat, el Joan i la Marieta, i també un dels gegantons, el Monjo, han hagut de passar pel taller de restauració aquest estiu per sotmetre's a retocs estructurals i estètics. Una posada a punt que s'està ultimant al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, situat a Valldoreix, i que té en compte l'ús característiques d'aquestes figures de la cultura popular i els desperfectes que pugui ocasionar.

Precisament, la seva funcionalitat, la de protagonitzar festes i actes de cultura popular als carrers, fa que la restauració es plantegi d'una manera diferent a la d'altres peces que, per exemple, es mantenen en un museu. El Joan i la Marieta, els gegants de Sant Cugat, són relativament recents (l'any que ve faran 35 anys), però hi ha figures d'aquest tipus d'altres municipis que ja fa segles que es conserven. Per aquest ús continuat, amb balls i salts, és habitual que tinguin cops, parts malmeses i un desgast més important que altres béns culturals.

El tècnic del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya Pere Rovira, que també és membre de la colla santcugatenca, diferencia, a més, els retocs "puntuals" i "urgents" que se'ls han de fer perquè aguantin les jornades festives i el seu dia a dia d'aquesta actuació, més en profunditat, que s'ha de fer en períodes en els quals no tinguin sortides. És com "portar-los al metge d'objectes".

En aquest cas, tal com han explicat a Cugat Mèdia Elena Carnero i Sara Hernández, les dues conservadores i restauradores de béns culturals que s'han encarregat dels retocs als gegants santcugatencs, les parts més malmeses eren la mà del Joan, que estava "totalment fracturada", el seu pit que havia cedit de l'ús i el cap del monjo, que tenia un cop. La funció de les restauradores, a més dels retocs estètics i cromàtics per integrar la intervenció, ha estat donar-los més estabilitat i resistència estructural.

És la primera vegada que els gegants de Sant Cugat, que l'any que ve faran 35 anys, se sotmeten a una restauració d'aquest tipus. Des de la colla gegantera agraeixen la intervenció al centre, que defineixen com "tot un luxe". El president de l'entitat, Ferran Ballester, ha explicat que al novembre, tornaran al taller Casserras de Solsona, on els van crear l'any 1987, on els vestiran amb roba nova, un vestuari més fidel al disseny original del mestre Joan Tortosa.

El Joan i la Marieta tornaran a sortir al carrer per la Diada, l'11 de setembre, i per la Festa Major de Valldoreix. La colla, a més, té previst presentar durant la Festa de Tardor unes noves figures basades en escenes dels capitells del Claustre que podran portar els més petits, els infants d'entre 4 i 8 anys.


Pere Rovira

La restauració de la imatgeria festiva és una mica especial. Normalment els restauradors treballem amb objectes que estan en museus o que s'estan exposant o que tenen una conservació històrica, però no que tinguin un ús tan dur i continuat. Per això és especial i la restauració ha de tenir això en compte.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.