El Museu del Còmic, un espai també d'activitats per a la canalla

Tallers de còmic, de manga i de disseny de personatges són les principals activitats que imparteixen


  • Comparteix:

Un nen dibuixant en els tallers del Museu del Còmic / Foto: Cedida

Un nen dibuixant en els tallers del Museu del Còmic / Foto: Cedida

El Museu del Còmic i de la Il·lustració va obrir les seves portes a Sant Cugat ara fa gairebé dos anys. A més de les tradicionals exposicions que ofereixen al públic per commemorar la història del còmic, també fan activitats i tallers de tota mena per a nens i nenes, però també per a adolescents i adults.

ESCOLTA-HO

Les principals activitats extraescolars que ofereixen són tallers sobre el còmic, el manga i el disseny dels personatges d'aquestes lectures. Aquests tallers van enfocats a la canalla d'entre 6 i 12 anys, principalment, però també n'ofereixen per a adolescents i gent gran. Aquestes activitats les realitza el Museu del Còmic a les tardes, en col·laboració amb l'Ateneu, mentre que als matins disposen de cursos més teòrics -i també pràctics- per als adults.

Foto: Cedida
Un taller al Museu del Còmic, Foto: Cedida


"Els cursos per als nens més petits els fem més pràctics, amb més jocs i projectes perquè interactuïn i no hi apliquem tanta teoria", ha detallat Diana Villanueva, gerent del Museu del Còmic i que supervisa els tallers infantils. En canvi, el taller del manga, que és per a un públic més adolescent, s'hi explica teoria, com el context de la cultura japonesa, per complementar amb la pràctica. "Aquests tallers permeten als més petits desenvolupar la creativitat, perquè en el món del còmic no hi ha límits", ha definit Villanueva. Aquests cursos acostumen a durar un trimestre, però Villanueva explica que la majoria de les criatures que s'hi apunten ho fan durant tot el curs escolar.

Els cursos lúdics s'organitzen en grups reduïts d'alumnes amb diversos professors i amb una alta interacció per part de tothom. Al final dels cursos, els nens acaben dibuixant un còmic i tenen molta més traça per a aquest art. "Aquestes activitats tenen com a objectiu, també, donar a conèixer el món del còmic a un públic molt jove", ha explicat Villanueva, que ha recalcat que les famílies que llegeixen còmics o en llegien de petits, tenen més predisposició a portar els fills a aquests tallers.

Foto: Cedida
Es fan tallers amb grups reduïts, Foto: Cedida


Taller del còmic (entre 6 a 12 anys)
En aquest curs es realitzen diversos jocs pràctics de dibuix, amb la intenció d'aprendre el llenguatge del còmic, l'ús dels seus recursos i la realització de les pròpies historietes dels alumnes. Les activitats estan pensades des d'una perspectiva lúdica, apta per a joves de qualsevol nivell, on esbrinaran trucs per millorar les idees i el nivell de dibuix. Els conceptes que s'hi desenvolupen són la composició d'una pàgina en vinyetes i la creació de la figura humana, així com el llenguatge usat en el mitja (bafarades, onomatopeies, etc.), així com diverses tècniques de dibuix i color molt curioses per realitzar les obres.

Taller de la il·lustració (entre 8 i 12 anys)
Amb la il·lustració els nens i nenes podran aprendre a gestionar de manera expressiva el dibuix i l'ús del color, mitjançant aquarel·les i tècniques mixtes que els ajudaran a donar forma a les seves idees. També se'ls ensenya l'art de l'aquarel·la per capes, així com tècniques en aigualida de tinta xinesa a través l'ús correcte de la llum i ombra.

Taller de manga (a partir de 13 anys)
Des que es va originar a la dècada dels 50 del segle XX, el còmic japonès o 'Manga' ha enamorat milions de lectors, tant per la seva narrativa fluïda, com per la intensitat emocional dels seus personatges i les històries que explica. En aquest curs del Museu del Còmic i de la Il·lustració s'explica i analitzen els autors que van generar que el manga tingués l'èxit a nivell mundial que té avui en dia: des d'autors inicials com Osamu Tezuka, fins als més moderns com Akira Toriyama o Eiichiro Oda. Les classes combinen apunts teòrics sobre els gèneres i temàtiques del manga, la indústria del còmic al Japó i les rutines de treball dels seus dibuixants, amb la posada en pràctica de la narrativa, i estil manga. Es treballen expressions, efectes especials, disseny d'escenaris i de personatges, etc. Es mostra també com un producte pot acabar diversificant-se en altres productes derivats, com sèrie d’animació, videojocs, etc.


Diana Villanueva

El còmic els permet imaginar coses, i amb altres tipus d’activitats estàs més limitat, però en el món del còmic no hi ha límits. La il·lustració no té límits. Si ells volen crear un superheroi no tenen límits per fer-ho. Això fomenta molt la creativitat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.