'Ens esforcem perquè allò que es pugui fer al carrer s'assembli el màxim al que es feia abans de la pandèmia'

El final de l'estat d'alarma afecta poc les entitats de cultura popular i tradicional de Sant Cugat, que no han parat en cap moment de treballar

Actuació a Sant Cugat amb motiu de Sant Jordi / Foto: Lali Puig - Ajuntament

Cultura

Publicat el 7/mai/21 per Sergio Morales

La vida de les entitats de cultura popular i tradicional de Sant Cugat es manté en la incertesa provocada per la pandèmia, però amb la il·lusió com a cavall de batalla. El final de l'estat d'alarma no suposa un canvi en les dinàmiques d'aquests col·lectius, que han aprofitat totes les oportunitats que han tingut per assajar i seguir treballant per quan es presenti l'oportunitat de fer actuacions al carrer, com recentment amb motiu de la Diada de Sant Jordi o, pensant en un futur proper, en la Festa Major. La membre de la Coordinadora d'Entremesos de Cultura Popular i Tradicional Catalana de Sant Cugat Irene Llamas ha explicat a Cugat Mèdia que les entitats treballen perquè 'allò que es pugui fer al carrer s'assembli el màxim al que es feia abans de la pandèmia'.

vTot i l'optimisme i empenta amb què treballen, la realitat s'imposa, ja que les restriccions anti-Covid condicionen com es poden fer les actuacions al carrer. "El sentit de la cultura popular és al carrer", explica Llamas, que posa d'exemple el cas dels Diables, que han hagut d'adaptar la seva activitat: "No estan fent el que acostuma a fer l'entitat, i això és dur", lamenta.

La mostra de cultura popular i tradicional de Sant Jordi és un bon exemple del que es podria esperar de cara a la Festa Major, una cita que encara està al forn i de la qual s'esperen indicacions per part de les administracions. "Tot està pendent de confirmació", recorda Llamas.

Com estan les entitats?

Els Castellers de Sant Cugat i l'Esbart són dues de les entitats més afectades per la situació sanitària, ja que han hagut d'aturar-ho tot. El cap de colla dels Gausacs, Marcel Serra, recorda que la naturalesa de la pràctica castellera és el contacte i que això ha reduït moltíssim l'activitat de l'entitat. Ara bé, a partir de la setmana que ve començaran a recuperar els assajos amb els infants, amb grups reduïts. La recuperació de l'activitat, explica Serra, la volen fer "de manera responsable, amb les indicacions de la Coordinadora de Colles Castelleres". Això no treu, però, que l'agrupació tingui moltes ganes de tornar a les places.

D'altra banda, els camises verdes han fet un pas per canviar de local. Fins ara es trobaven a Can Quitèria, en un soterrani que oferia condicions "insalubres"; de fet, explica Serra, ara mateix es troba inundat. Els Gausacs han llogat recentment un espai al carrer de Bonaventura on poder estar més a prop de la ciutadania i on volen assentar, en un futur proper, la seva seu.

Pel que fa als Geganters, també han hagut d'aturar la seva activitat, malgrat fer algunes actuacions puntuals, com el Paga-li Joan. Durant aquests mesos la colla ha aprofitat per tirar endavant altres temes que no tenen res a veure amb les actuacions, com renovar la junta, desenvolupar protocols del protocol, crear petites figures i fer inventari. A partir d'ara, l'entitat busca alternatives per fer activitats, descartant de moment les cercaviles.

"La majoria de colles ara que venen les seves festes majors estan fent exposicions de les seves figures", explica a Cugat Mèdia el cap de colla, Ramon Bruguera, que recorda que en cas de l'agrupació del Joan i la Marieta, els gegants sempre estan exposats al claustró del Monestir. Bruguera creu que fins l'any que ve no es podrà recuperar la normalitat en l'activitat de l'agrupació.

Pel que fa a la resta d'entitats, els Trabucaires ja treballen per organitzar una trobada de colles a la ciutat. Per la seva banda, els Diables tenen al forn una nova encabronada, que "no serà com la que coneixem d'altres anys", però que s'adapta a la situació sanitària. En el mateix sentit treballen les Caparrotes, que estan recuperant els assajos, que fan quan hi ha previsió d'alguna actuació.

Pel que fa a les entitats de dansa, el Grup Mediterrània mostrarà el treball que ha fet aquest diumenge en una actuació, mentre que l'Esbart sí que ha acusat més la pandèmia i està treballant per poder reprendre l'activitat. Finalment, l'Escola de Música Tradicional (EMTSC) treballa sense descans, ja que ha trobat "la fórmula per mantenir el màxim nombre d'assajos".

També mantenen els assajos des de l'Entitat Sardanista de la Ciutat i els Bastoners. Aquests últims han hagut d'adaptar les rutines i, si no hi ha restriccions imprevistes, oferiran una exhibició de cara al final de curs.

Malgrat les dificultats, la cultura popular i tradicional de Sant Cugat continua bategant.






DECLARACIONS

Irene Llamas

S'oloren les ganes de tots de tornar a la normalitat. Ens esforcem perquè allò que es vegi al carrer s'assembli al màxim al que es feia abans.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Marcel Serra

Tenim ganes de fer castells, però som conscients que som una activitat de contacte.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ramon Bruguera

El que sí que estem fent són mostres de ball, actes on es pugui controlar una mica més la gent i totes les mesures que s'han de prendre. Però gran part del que són els gegants, les cercaviles i el ball durant les cercaviles, han quedat anul·lades.

Your browser doesn’t support HTML5 audio